Petković oštro odgovorio Hovenijeru: Srpska lista je izbor i glas srpskog naroda, a ne stranih ambasada - znamo dobro gde su granice na KiM!

01.08.2023

21:31

0

Ambasador SAD u Prištini Džefri Hovenijer izjavio je da je tzv. Kosovo za Ameriku nezavisna i demokratska država, a Srpska lista opoziciona stranka

Petković oštro odgovorio Hovenijeru: Srpska lista je izbor i glas srpskog naroda, a ne stranih ambasada - znamo dobro gde su granice na KiM!
Petar Petković - Copyright Tanjug/Tara Radovanović

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković reagovao je na izjave američkog ambasadora na tzv. Kosovu, Džefri Hovenijera da je Srpska lista opoziciona stranka i da je ne smatra srpskom političkom strankom, kao i da su granice tzv. Kosova tačno određene.

- Znamo mi dobro gde su granice na KiM, to su granice Srbije u skladu sa Poveljom Ujedinjenih nacija i Rezolucijom 1244. A Srpska lista je izbor i glas srpskog naroda koja brani nacionalne interese svog naroda na KiM, a ne stranih ambasada! - napisao je Petković na svom Tviter nalogu.

Podsetimo, Hovenijer je prethodno, govoreći o sastanku predstavnika Srpske liste sa specijalnim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom, rekao da SAD očekuju da Srpska lista učestvuje na izborima na KiM, a Srpsku listu nazvao "opozicionom političkom partijom na Kosovu".

- Ne bi trebalo da se postavlja pitanje ili sugestija o stavu SAD da je Kosovo, samo po sebi, nezavisna država. A to uključuje i sever Kosova, kao što sam mnogo puta rekao, znamo tačno gde je granica. To je severno od Mitrovice. Želimo da Lista Srbija igra svoju ulogu političke partije na suverenom, nezavisnom i demokratskom Kosovu. Mi je ne smatramo srpskom političkom strankom, mi je smatramo strankom etničkih Srba na Kosovu - rekao je Hovenijer.

Bonus video

TANJUG

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike