Ideolog protesta udara na stubove srpstva: Teodorović napao Vojsku Srbije i SPC!

01.08.2023

18:41

0

Akademik koji ističe da je jedan od ideologa takozvanih protesta protiv nasilja, ovoga puta obrušio se na Srpsku pravoslavnu crkvu i Vojsku Srbije

Ideolog protesta udara na stubove srpstva: Teodorović napao Vojsku Srbije i SPC!
Akademik Dušan Teodorović - Copyright Antonio Ahel/ATA Images/Twitter/Dušan Teodorović

Napad akademika Dušana Teodorovića na institucije u koje građani Srbije imaju najviše poverenja izazvao je kontroverze i kritike. Teodorović, koji se ističe kao jedan od ideologa takozvanih protesta protiv nasilja, ovoga puta obrušio se na Srpsku pravoslavnu crkvu i Vojsku Srbije, što je izazvalo negativne reakcije u javnosti.

Kritike akademika Teodorovića usmerene su ka prisustvu ministra odbrane Srbije, Miloša Vučevića i generala Milana Mojsilovića na liturgiji koju je služio patrijarh Porfirije, povodom krsne slave Sveti despot Stefan Visoki, koju Vojska Srbije obeležava prvi put.

Teodorović je putem društvene mreže Tviter naveo Ustav Srbije, tačnije Član 11, koji naglašava da je Republika Srbija svetovna država i da su crkve i verske zajednice odvojene od države.

 

 

Ovakve izjave izazivaju tenzije u političkom diskursu, jer se opozicija kritikuje zbog napada na ključne institucije i nosioce državnih i verskih funkcija. Neki smatraju da ovakvo ponašanje političara ima za cilj političko profilisanje i osvajanje jeftinih političkih poena.

U svakom slučaju, očigledno je da ovakvi događaji doprinose političkim tenzijama u društvu.

Podsetimo, one je nedavno gostujući na prozapadnoj, tajkunskoj televiziji Novoj S rekao da bi voleo da svoje neistomišljenike protera iz naseljenih mesta.

- Ja ne znam da li lustracija predviđa mogućnost da se nekome da zabrana prilaska naseljenim mestima sa više od 1000 stanovnika, nešto tako – kazao je Teodorović.

Šta to zaista znači, objasnio je njegov istomišljenik iz opozicije Slobodan Georgiev.

- Sve ćemo mi vas u logore - poručio je on svojevremeno prolazeći pored pristalica Srpske napredne stranke.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike