EU poziva na hitno raspisivanje vanrednih izbora na KiM

01.08.2023

08:56

0

Navode da su potrebni dalji koraci za deeskalaciju

EU poziva na hitno raspisivanje vanrednih izbora na KiM
Copyright Profimedia

Evropska unija pozvala je da se što pre raspišu prevremeni izbori na severu Kosova, kako bi se, kako navode, stavila tačka na aktuelnu krizu, prenosi Dukađini.

Neimenovani zvaničnik EU, u odgovoru za taj medij, saopštio je da je Unija i dalje zabrinuta zbog tenzija na severu Kosova, i da i dalje poziva obe strane na hitnu deeskalaciju.

"Da bi se okončala sadašnja kriza, vanredni izbori moraju biti raspisani što je pre moguće u sve četiri opštine, i organizovani na sveobuhvatan način. To znači uz puno i bezuslovno učešće kosovskih Srba. EU je uputila konkretne zahteve za deeskalaciju za obe strane. U deklaraciji od 3. juna, koju je prihvatilo svih 27 država članica, EU je jasno stavila do znanja da je spremna da preduzme odlučnu akciju u slučaju neuspeha deeskalacije", navodi se u odgovoru.

Poručuje se da EU pozdravlja odluku tzv. Vlade Kosova za trenutno smanjenje prisustva policije u i oko opštinskih zgrada na severu za 25 odsto, kao i posvećenost daljem smanjenju obima, nakon zajedničke bezbednosne procene Kosovske policije, Euleksa, a ako je potrebno, i Kfora.

Navode da su potrebni dalji koraci za deeskalaciju, i pozivaju Kosovo da odmah obustavi operacije policije u i oko zgrada u severnim opštinama, naglašavajući da četiri gradonačelnika postavljena u većinski srpskim sredinama treba da rade u izmeštenim objektima. 

Zvaničnik EU ističe da je neophodna brza primena Sporazuma o putu normalizacije odnosa i Aneksa o njegovoj primeni, pri čemu se pominje i osnivanje Zajednice srpskih opština.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Kosovo onlajn

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike