Predsednik Vučić direktno iz Brisela: Srbe na severu Kosmeta čuvaju tri stvari!

19.07.2023

19:04

0

Stoltenberg je rekao da je važno da se tenzije spuste

Predsednik Vučić direktno iz Brisela: Srbe na severu Kosmeta čuvaju tri stvari!
Copyright Tanjug

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić stigao je danas u Brisel gde je razgovarao sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

Stoltenberg je rekao da je važno da se tenzije spuste i da pozive "obe strane" da se uzdrže od nasilja.

- KFOR je kao što znate mirovna misija NATO koja je već godinama prisutna na Kosovu u okviru mandata koji je dobila od Ujedinjenih nacija. Mi sprovodimo našu misiju kako bismo obezbedili sigurno i bezbedno okruženje i slobodu kretanja pripadnicima svih zajednica. Naše snage su napadnute u maju, trojica naših pripadnika su tada ozbiljno povređena i to je neprihvatljivo - naglasio je Stoltenberg u zajedničkom obraćanju sa predsednikom Vučićem u sedištu NATO u Briselu.

Tanjug
 

On je podsetio da je zbog porasta tenzija povećano ljudstvo KFOR sa još 500 pripadnika i istakao da će snage KFOR nastaviti da sprovode svoju misiju u okviru mandata UN.

- Važno je da se smanje tenzije i stoga pozivamo obe strane da to učine i uzdrže se od akcija koje bi dovele do eskalacije. Smatramo da je jedini ispravan put aktivno učešće u dijalogu u kojem posreduje EU, a podržava ga NATO. Srbija je već dugo pouzdani partner NATO i uvereni smo da će se angažovati u tom dijalogu na konstruktivan način - rekao je Stoltenberg.

Predsednik Vučić rekao je da je veoma ushićen kada može da dođe u Brisel, kao i da je zahvalan što je Stoltenberg ponovo čuo srpsku stranu.

Tanjug
 

- Veoma sam zabrinut zbog celokupne situacije na KiM. Ne želimo da igramo igre krivca, ovo postaje sve opasnije svakog dana. Pomenuli ste situaciju na severu Kosova i Metohije, ali mi to vidimo drugačije. Sve što se dogodilo je zbog lošeg pristupa Prištine jer su oni hteli da isključe Srbe iz vlasti. U isto vreme oni na različite načine hapse srpske građane i ne samo da ih maltretiraju, što veoma zabrinjava našu stranu, već ih hapse bez obzira na to gde žive. Do sada smo imali profesionalni odnos sa snagama KFOR-a i NATO-a i nadam se da ćemo tako i nastaviti i da će vaša misija biti ostvarena u skladu sa Rezolucijom 1244 - rekao je Vučić.

On je istakao da Srbija želi mir i stabilnost i da želi da održi iskrene odnose sa SAD.

Tanjug
 

Nakon toga usledila je konferencija za medije na kojoj se obratio predsednik Srbije. 

- Zatražili smo od NATO preuzme kontrolu i obezbedi život dostojan čoveka Srbima na severu Kosova i Metohije. Mogli smo da iznesemo ono što su činjenice i da zatražimo veću bezbednost i sigurnost za naš narod na KiM. Plašim se da nismo na putu koji bi nam garantovao sigurnost i bezbednost. Ali verujem da će naša molba NATO da urodi plodom. Siguran sam da oni ne bi voleli da Srbi budu proterani sa Kosova - rekao je Vučić.

On je podvukao da je cilj Srbije da sačuva i odbrani mir na severu Kosmeta. 

Predsednik je ukazao na činjenicu da se Priština naoružava.

Tanjug
 

- Šta očekujete od nas kao reakciju? Zar mislite da u Vojsci Srbije i u rukovodstvu Srbije ne postoje ljudi koji znaju kakve opasnosti vrebaju? Znamo kakve su opasnosti jer se neko ponaša protivpravno i neodgovorno. U potpunosti smo spremni na sva iznenađenja i građani Srbije ne treba da brinu - rekao je Vučić.

Predsednik je kazao da Srbe na Kosovu čuvaju tri stvari - jedinstvo, borba i hrabrost, država Srbija koje je uvek sa njima i međunarodno javno pravo.

On je kazao da će moliti Srbe koji su pušteni iz pritvora na Kosovu i Metohiji da ostanu u južnoj srpskoj pokrajini.

- Čuvaćemo mir. Veoma sam zabrinut. Znam sa kim imamo posla. Naše je da čuvamo mir i naš narod na Kosovu i Metohiji. Moja poruka Srbima na Kosovu i Metohiji je da se drže, da im beskrajno hvala što čuvaju svoje ime na Kosovu i Metohiji i da će Srbija uvek biti uz njih - rekao je Vučić.

Podsetimo, Vučić se danas sastao i sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

- Sa Miroslavom Lajčakom sam razgovarao o poslednjoj rundi tehničkih razgovora Beograda i Prištine i načinima za smirivanje napetosti na terenu. Srbija nastavlja da insistira na konkretnim koracima u cilju zaštite života Srba na Kosovu i Metohiji, kao i na primeni do sada postignutih sporazuma - napisao je Vučić na Instagramu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike