Selaković otkrio spomenik srpskim zarobljenicima i vojnicima u Kastelanu (FOTO)

16.07.2023

18:31

0

Danas smo na srpskom groblju podigli spomenik u koji smo uklesali reči da naše borce sačuvamo od zaborava - rekao je Selaković

Selaković otkrio spomenik srpskim zarobljenicima i vojnicima u Kastelanu (FOTO)
Copyright FOTO TANJUG/ MRZS/bs

Spomenik srpskim zarobljenicima i vojnicima stradalim u Prvom svetskom ratu na teritoriji Trentina, otrkiven je danas u italijanskom mestu Kastelan, a tom svečanom činu prisustvovao je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković.

- Danas smo na srpskom groblju podigli spomenik u koji smo uklesali reči da naše borce sačuvamo od zaborava. Do prošle godine mi u Srbiji nismo znali za Srpsku stazu, nismo znali za srpsko groblje, ali su dvojica Italijana Mauricio i Klaudio, dvojica istoričara, članova lokalnog istorijskog društva, sačuvali tu priču od zaborava - rekao je ministar prilikom otkrivanja spomenika srpskim zarobljenicima i vojnicima.

Selaković je, kako se navodi u saopštenju ministarstva, naglasio da su Mauricio i Klaudio metal detektorom obavili istraživanje na lokaciji Srpskog groblja i po nađenim novčićima, tokama od kaiševa, dugmićima utvrdili da su to bili srpski vojnici. Spomenik na Srpskom groblju nadomak mesta Kastelano postavilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije uz podršku italijanske regije Trentino Alto Adiđe i Opštine Vila Lagarina.

Selaković je rekao da je seoce Kastelano, koje danas ima svega 800 žitelja, bilo mesto robovanja za stotine Srba tokom Prvog svetskog rata.

FOTO TANJUG/ MRZS/bs
 

- Stotine njih su tu ostavili živote. Tu se nalaze planinski vrhovi od 2.059 metara, ispod njih je danas otkrivena tabla sa nazivom 'Srpske staze'. To je staza kojom su išli Srbi kao vojnici, zarobljeni na teritoriji Kraljevine Srbije, ali i Srbi iz BiH, Like, Severne Dalmacije, koji su bili zarobljeni tokom rata i osuđeni na prinudan rad samo zato što su pripadali srpskom narodu - istakao je Selaković.

Objašnjavajući zašto je Roverto, grad koji se nalazi u neposredoj blizini, grad mira, Selaković je naveo da u Rovertu, postoji spomen kosturnica sa 22.000 austrougarskih, italijanskih i čehoslovačkih vojnika iz Prvog svetskog rata.

FOTO TANJUG/ MRZS/bs
 

U Rovertu se nalazi, kako je dodao, i veliko zvono napravljeno 1924. godine, koje nosi naziv "Marija Dolores'.

- To zvono, izliveno od topovskih cevi svake vojske učesnice u Prvom svetskom ratu, pa i vojske Kraljevine Srbije, u čast svih izginulih u ratovima svake nedelje zvoni sto puta - objasnio je Selaković.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike