Selaković: Žrtve ratova ne smeju da budu zaboravljene!

15.07.2023

23:35

0

Na Srpskom groblju kod Kastelana biće otkriven spomenik zarobljenicima i vojnicima stradalim u Prvom svetskom ratu

Selaković: Žrtve ratova ne smeju da budu zaboravljene!
Nikola Selaković - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković izjavio je danas Kastelanu u Italiji, gde je odao počast i položio venac kod kapele palih boraca u Prvom svetskom ratu, a gde se nalazi i memorijalna ploča posvećena stradalim srpskim zarobljenicima i vojnicima, da nema gore pošasti od rata, ali ako se on već dogodi, kada donese žrtve, najgora stvar je, ako se žrtve rata zaborave.

Selaković je izrazio zahvalnost predstavnicima Pokrajine Trentino, italijanskog parlamenta, kao i lokalnim vlastima koji su dali veliku podršku da se mesta stradanja Srba u Prvom svetskom ratu van granica svoje države ne zaborave, saopštilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Ministar je naglasio da ono što je na ovom mestu drugačije u odnosu na druga mesta gde počivaju srpski vojnici ili ratni zarobljenici, jeste da ovde nisu bili zarobljeni samo srpski vojnici, već i Srbi koji su živeli na prostoru tadašnje Austrougarske monarhije, koji su zarobljeni i ovde dovedeni na prinudni rad, samo zato što su pripadali srpskom narodu.

Prema rečima ministra Selakovića, većina njihovih potomaka do skoro nisu nisu znali gde oni počivaju. Ministar Selaković je podsetio na to da je srpski narod kroz istoriju prolazio kroz dosta ratova i da su Srbi narod koji ne voli da se predaje.

- Podigli smo kao narod kuću na raskrsnici puteva i taj prostor na Balkanu gde se nalazi Srbija zaista jeste ukrštanje puteva između Istoka i Zapada, između Severa i Juga, i kao takvi uvek smo bili na meti onih koji su želeli da prolaze svojim imperijalnim namerama vođeni na drugu stranu sveta - naveo je Selaković.

Ministar je, govoreći o važnosti i žrtvama koje je srpski narod podneo za vreme Prvog svetskog rata, rekao da je taj rat posebno važan za Srbiju, jer je on priča svake srpske porodice i ne postoji porodica u Srbiji, koju Prvi svetski rat nije dotakao.

Selaković je najavio da će sutra na Srpskom groblju nadomak Kastelana biti otkriven spomenik srpskim zarobljenicima i vojnicima stradalim u Prvom svetskom ratu na teritoriji Trentina.

- Kao ministar koji je nadležan za održavanje srpskih ratnih vojnih memorijala u celom svetu, iniciraću da komemoracija u Kastelanu postane državni događaj koji ćemo mi kao država obeležavati svake godine - poručio je ministar Selaković.

Spomenik na Srpskom groblju u Kastelanu podiže Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Vlade Republike Srbije, uz podršku italijanske regije Trentino Alto Adiđe i Opštine Vila Lagarina, ističe se u saopštenju.

Bonus video

Tanjug

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike