Pre 18 godina je preminuo Slobodan Milošević: Predsednik koji je obeležio turbulentnu deceniju (FOTO/VIDEO)

11.03.2024

09:51

1

Posle pet godina provedenih u Haškom tribunalu, nekadašnji predsednik SR Jugoslavije i Srbije je umro od srčanog udara 11. marta 2006. godine

Pre 18 godina je preminuo Slobodan Milošević: Predsednik koji je obeležio turbulentnu deceniju (FOTO/VIDEO)
Copyright Profimedia

Pre tačno 18 godina, na današnji dan preminuo je nekadašnji predsednik Srbije i SR Jugoslavije Slobodan Milošević, u pritvorskoj jedinici Haškog tribunala.

Milošević je umro 11. marta 2006. godine u Sheveningenu, a sahranjen je u dvorištu porodične kuće u Požarevcu.

Profimedia
 

Rođen 20. avgusta 1941. godine u Požarevcu, Milošević je završio gimnaziju u svom rodnom gradu, a diplomirao je na Pravnom fakultetu u Beogradu.

U decembru 1990. godine, na prvim višestranačkim izborima, izabran je za predsednika Srbije, a nešto ranije iste godine za prvog predsednika Socijalističke partije Srbije, nastale ujedinjenjem Saveza komunista Srbije i Socijalističkog saveza radnog naroda Srbije.

Bio na čelu Srbije kada je ceo Zapad bio protiv nas

Milošević je bio na čelu Srbije u najtežim vremenima. Vlast Slobodana Miloševića obeležili su strahoviti napadi na Srbiju i srpski narod. Nekadašnja SFR Jugoslavija je razbijena, a tada dominantni Zapad, na čelu sa SAD, činio je sve što je mogao da što više oslabi srpski faktor na Balkanu.

 

 

Srbija, koja je ostala bez ijednog saveznika, našla se na udaru višestruko nadmoćnijeg protivnika. Počeli su napadi na Srbe u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Kosovu i Metohiji, a SR Jugoslaviji su uvedene sankcije kako bi se što više oslabila njena ekonomija.

Youtube printscreen
 

Na kraju, 1999. godine, NATO je oružano, bez dozvole Saveta bezbednosti UN, napao SR Jugoslaviju. Srbija se našla na udaru najmoćnijeg vojnog saveza u istoriji čovečanstva i 19 najbogatijih zemalja.

Junačkom borbom, Srbija je 78 dana odolevala NATO napadima i, na kraju, uspela da spreči okupaciju cele svoje teritorije.

Haške godine

Haški tribunal objavio je 27. maja 1999. godine optužnicu protiv predsednika Miloševića. Uslovi za njegovo izručenje Tribunalu stekli su se tek posle obojene revolucije 5. oktobra 2000. godine. Milošević je uhapšen 1. aprila 2001. godine, a izručen Tribunalu na Vidovdan.

Posle pet godina provedenih u zatvoru, nekadašnji predsednik SR Jugoslavije i Srbije Slobodan Milošević počeo je da pati od slabosti srca, visokog krvnog pritiska i dijabetesa, a umro je od srčanog udara 11. marta 2006. godine. 

Profimedia
 

Prema verziji Haškog tribunala, Miloševićevo srce stalo je zato što se nije pridržavao propisane lekarske terapije. Ipak, postoje brojne indicije da su na njegovu smrt uticali drugi faktori. Haški tribunal je uvek negirao takve tvrdnje.

Iako je Miloševićevo političko nasleđe i dalje predmet kontroverzi, njegova smrt je bila veliki šok za mnoge ljude u Srbiji i širom regiona.

Ipak, Miloševićev lik i delo i dalje izazivaju emocije i kontroverze u Srbiji i regionu. Njegova smrt će zauvek ostati upisana u istoriju Srbije i Balkana kao jedan od ključnih trenutaka u poslednjoj deceniji 20. i početkom 21. veka.

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike