Drugi Balkanski rat i Bitka na Bregalnici: Rat saveznika u kojem se Bugarska provela kao bos po trnju (FOTO)

30.06.2022

04:55

0

Autor: I. P.

Glavni bugarski napad je planiran protiv Srbije sa njenom Prvom, Trećom, Četvrtom i Petom armijom,

Drugi Balkanski rat i Bitka na Bregalnici: Rat saveznika u kojem se Bugarska provela kao bos po trnju (FOTO)
Snimak ekrana 2022-06-29 162825 - Copyright Wikipedia

Na današnji dan 1913. počeo je Drugi balkanski rat.

Uzrok rata bio je neslaganje saveznika o podeli teritorija oslobođenih u Prvom balkanskom ratu od Turaka, odnosno insistiranje Bugarske da dobije znatno šire teritorijalno proširenje od drugih članica Balkanskog saveza.

Srbija je, po savezničkim ugovorima, smatrala da se rešenje spora preda arbitražnom sudu Rusije. Ali Bugarska podsticana  od Austrougarske , nije htela da sačeka rešenje ruskog cara, već je bez najave rata, izvršila prepad na srpsku i grčku vojsku i time započela rat među dojučerašnjim saveznicima. 

Većina bugarske armije je bila koncentrisana prema srpskoj vojsci na reci Bregalnici.

Bugarski plan likvidacije srpskih oficira

Dan pre početka napada, Bugari su imali plan da likvidiraju deo srpskih oficira kod Štipa. U nedelju, dan pre početka napada, iz Štipa, koji je bio u rukama Bugara, preko mosta na Bregalnici na srpsku stranu stižu bugarski oficiri. Tamo su pozvali srpske oficire da dođu u Štip na zajedničko slikanje, sa zlonamernim planom likvidacije pred sam početak rata. 

Wikipedia
 

 

Napad

Glavni bugarski napad je planiran protiv Srbije sa njenom Prvom, Trećom, Četvrtom i Petom armijom, dok je Drugoj armiji poveren zadatak da napadne grčke položaje kod Đevđelije i Soluna.

Kako je Bugara bilo značajno manje na grčkom frontu jasno je bilo da je njihova taktika bila da se koncentrisanim napadom brzo uništi srpska vojska u centralnoj Makedoniji. 

Ipak, Bugarska je posle deset dana borbe pretrpela težak poraz od srpske vojske, i iz  bitke na Bregalnici izašla desetkovana. 

Wikipedia
Bugarski zarobljenici

 

Tu slabost iskoristili su Rumunija i Osmansko carstvo i objavili joj rat. 

Već krajem jula sukobi su se smirivali i 10. avgusta 1913. u Bukureštu je potpisan mir.

Srbija je tim ugovorom napokon dobila takozvanu Vardarsku Makedoniju, dok je Grcima pripao drugi deo – Egejska Makedonija. Rumuni su dobili Dobrudžu, koju su i osvojili, a Osmanlijama su vraćeni Jedrene i posedi u Trakiji koje su imali pre Prvog balkanskog rata. I pored toga što su poraženi ni Bugari nisu izašli iz rata praznih ruku – dobili su Pirinsku Makedoniju.

Ispostaviće se da je ovo bilo je samo privremeno rešenje - 10 meseci kasnije borbe su nastavljene početkom Prvog svetskog rata.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike