Okupljanje u Severnoj Mitrovici i Gračanici: Srbi danas donose Vidovdansku deklaraciju i šalju jasne poruke

27.06.2023

09:35

0

Srbi sa severa već mesec dana mirno protestuju u Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku

Okupljanje u Severnoj Mitrovici i Gračanici: Srbi danas donose Vidovdansku deklaraciju i šalju jasne poruke
Copyright TANJUG/ DOPISNIŠTVO KIM

Srbi iz opština na severu Kosova i srpskih sredina južno od Ibra danas organizuju velike Vidovdanske skupove na kojima će doneti Vidovdansku deklaraciju srpskog naroda.

Vidovdanski skup Srba na severu Kosova biće održan na Trgu braće Milić u Severnoj Mitrovici tačno u podne.

Istovremeno će se i Srbi iz srpskih sredina južno od Ibra okupiti na skupu u Gračanici.

Na velikim Vidovdanskim skupovima u Severnoj Mitrovici i Gračanici biće pročitana Vidovdanska deklaracija srpskog naroda, a Srbi će još jednom poslati svoje jasne poruke.

Srbi sa severa već mesec dana mirno protestuju u Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku nezadovoljni okupiranjem opštinskih objekata od strane specijanih jedinica Kosovske policije i dovođenjam Albanskih gradonačelnika. 

Takođe, u proteklom periodu u Severnoj Mitrovici su organizovani skupovi podrške uhapšenim Srbima, kao i u Gračanici i Ranilugu.

Tzv. Kosovska policija saopštila je da zbog protesta u Gračanici koji je najavljen za 11.30, glavni put u Gračanici neće biti prohodan za saobraćaj.

Mesec dana je prošlo od nasilnog ulaska albanskih gradonačelnika u srpske opštine na severu Kosova i Metohije uz pomoć specijalaca, a Srbi i dalje mirno protestuju, srpska roba ne može na Kosovo, kao i automobili sa tablicama gradova na Kosovu kojima je MUP Srbije produžio registraciju posle 21. novembra prošle godine, javlja dopisnik Tanjuga.

Takođe, uhapšeno je osam Srba, dok je jedna osoba puštena uz kauciju. 

Prvi put posle 1999. godine, Vidovdan neće biti obeležen na Gazimestanu. Vidovdanski parastos, koji se niz godina tradicionalno održava pred spomenikom kosovskim junacima na Gazimestanu 28. juna, ove godine će, zbog bezbednosne situacije, biti održan u manastiru Gračanica, saopštila je Eparhija raško-prizrenska.  

Zahtevi građana, koji se i dalje svakodnevno  okupljaju ispred opštinskih zgrada, su nepromenjeni: povlačenje specijalaca sa teritorije severa Kosova, da albanski gradonačelnici ne dolaze u opštinske prostorije, puštanje na slobodu svih nevinih Srba i osnivanje Zajednice srpskih opština. 

I pored zahteva SAD i Evropske unije da se specijalci povuku, a nakon toga i građani, kako bi se održali demokratski izbori uz učešće Srba, prištinske vlasti pristaju za sada samo na raspisivanje novih lokalnih izbora, ali posle, kako kažu "dekriminilizacije severa" i posle puštanja na slobodu trojice kosovskih policajaca, uhapšenih 14. juna od strane pripadnika MUP-a Republike Srbije, duboko iza administrativne linije sa KiM, u pravcu centralnog dela zemlje.
 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike