Moguća eskalacija, pa i pokušaj "Oluje"! Analitičari zabrinuti zbog situacije na Kosovu i Metohiji

26.06.2023

07:10

0

Miletić i Stanković su izrazili zabirnutost znog dešavanja na KiM i uverenje da bi moglo doći do ozbiljne eskalacije situacije

Moguća eskalacija, pa i pokušaj "Oluje"! Analitičari zabrinuti zbog situacije na Kosovu i Metohiji
Copyright Radio KIM

Direktor Centra za proučavanje globalizacije Dejan Miletić ocenio je da sve što se dešava na Kosovu i Metohiji predstavlja teror kakav nigde u Evropi nije zabeležen, kako bi se za Srbe stvorio ambijent u kome je njihov opstanak nemoguć, a analitičar Dejan Vuk Stanković smatra da je trebalo da Zapad i EU na prva hapšenja Srba donesu takve mere da svako sledeće ne bude moguće.

Miletić i Stanković su za Tanjug izrazili zabirnutost znog dešavanja na KiM i uverenje da bi moglo doći do ozbiljne eskalacije situacije.

"Ne vidim da je moguće izbeći oružane sukobe", rekao je Miletić dok je Stanković, na pitanje kakav je njegov stav, rekao da se pribojava onoga šta misli.

"Pribojavam se da ćemo u epizodama imati 'Oluju' iz 1995. samo što će akteri biti kosovski policajci i paravojnici koji se zovu ROSU, Kfor koji će štiti sami sebe i naše bezbednosne snage koje će, besne, ljute i spremne morati da se uzdrže da ne bi ušle u sukob sa NATO", rekao je Stanković.

Toga se plašim bio sam savremenik toga, naveo je analitičar i dodao da albanski policijaci i vojnici to rade ''sekvencijalno'', perfidnije nego Hrvati koji su u ''Oluji'' za pet dana proterali Srbe.
"Nema sistematskog napada na više ljudi, nema čak ni žrtava, ali ima poruka - vama nije mesto na Kosovu", rekao je Stanković koji je ocenio da politika koja treba da oktloni mogućnost da uđete u oružan sukob ne daje rezultate, jer se Kurti drži maksimalističkih ciljeva i pokušava da obesmisli pregovore.

Miletić je ocenio da od samoproglašenja nezavisnosti tzv. Kosova umesto da idemo ka deeskalaciji i suživotu, idemo ka ozbiljnijem konfliktu.

Od tada nije bila teža situacija na Kosovu i Metohiji, rekao je Miletić i   izrazio žaljenje što se svakodnevno potvrđuje da se želja Srbije za očuvanjem stabilnosti i mira zloupotrebljava, kao i zbog toga što je ceo region izložen dvosturkim standardima Zapada.

Na pitanje da li je međunarodna zajednica nemoćna ili postoji odustvo volje da Kurtija dovedu u red, Miletić kaže da nema dileme ''da je to njihovo sinhronizovano delovanje''.

Mogli bi da ga dovedu u red da žele, rekao je Miletić i naglsio da je dodatno frustrirajuće to što se izjednačavaju stvari koje se ne mogu izjednačiti, i figurativno naveo primer bacanja petardi i pucanja u srpsku decu.

Prema njegovim rečima, ide se na pritisak na srpski narod i to dotle da bi došli do toga da bi iskra mogla da napravi sukob, koji bi, kako je rekao, ''značio paljenje Evrope''.
Konfliktima i pritisicima na srpski narod, pravda se prisustvo međunarodne zajednice na KiM, rekao je Miletić i dodao da je potrebno pravdati i to da je Balkan interes SAD.

Kakvi su to prioriteti, upitao je Miletić i dodao ''da ne vidi pragmatičnost američke politike''.

''Ne želimo da kontriramo, želimo dobre odnose sa SAD što je začkoljica, jer bi im više odgovarao protivnik ili sluga'', naveo je Miletić i dodao da bi odavno zapalili region da Srbija ne štiti stabilnost i mir.

"Postoji strah posebno u Nemačkoj da bi eskalacija sukoba značila detoniranje EU", rekao je Miletić i dodao da Kurti svoju politiku neće menjati jer ne trpi sankcije i uz sve pomera granicu eskalacije.

Stanković navodi da postoji dosta pokušaja da se nešto uradi kako bi situacija išla ka deeskalaciji, ali sa strane Srbije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, kako kaže Stanković, na nedeljnom nivou razmenjuju mišljenja sa predstavnicima SAD i EU, Gabrijelom Eskobarom i Miroslavom Lajčakom, i potenciraju na miru i stablinosti kao preduslov za svako politčko rešenje kao i na tome da se preuzete obaveze poštuju.

"Sa druge strane budžet tolerancije Zapada za Kurtija je prevelik, bez ozbira na sve verbalne osude, onoga što njegova specijana policija po njegovom nalogu radi", rekao je analitičar i podsetio na reči visokog predstavnika EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozepa Borelja da ne treba hapsiti nikoga bez pravnog utemeljenja, da je to iskonski oblik nasilja.

Uprkos svemu tome ne postoji nešto što bi Kurtija sankcionisalo, i osujetilo buduće akcije, rekao je Stanković.

Prema njegovim rečima, iz dana u dan vidi se sistematičan pritisak Prištine na Srbe, prihvaćen je svaki alibi Kurtija. 

Kroz represiju uskraćuju prava ljudi koje hapse i time šalju poruku Srbima da su egzistencijalno ugroženi, da je za njih opcija ili da se pokore zakonima Kosova ili put pod noge - da ponove scenario sunarodnika iz Krajine iz 1995. godine.

Stanković ocenjuje da je to svima jasno i naglašava da bismo da postoji minumum nepristrasnosti međunarodne zajednice bili bliži tome da dođemo do rešenja, da se razgovra, pregovara, usklađuju interesi, da se pacifikuju odnosi između Srba i Albanaca.

Stanković je govorio i o tome da Amerikanci žele da se vrate na Balkan iz dva razloga - da ga potčine kontroli i da ga u potpunosti distanciraju od Kine i Rusije.

Naglasio je i da Srbija na svom putu mora da razlikuje evropske vrednosti i evropske interese.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike