Vladika Teodosije izrazio duboku zabrinutost: "Hapšenja i zlostavljanja Srba na Kosovu i Metohiji vode u još veći konflikt"

21.06.2023

10:07

0

Srpska pravoslavna crkva je bila i ostala na čvrstom stavu da se svi postojeći problemi moraju rešavati u miru i razgovorom

Vladika Teodosije izrazio duboku zabrinutost: "Hapšenja i zlostavljanja Srba na Kosovu i Metohiji vode u još veći konflikt"
Vladika Teodosije - Copyright Printscreen/Youtube/RTV KIM

Vladika raško-prizrenski Teodosije izrazio je danas duboku zabrinutost zbog nedavnog pritvaranja Srba koji se nalaze u pritvornim jedinicama u Gnjilanu i Podujevu.

- Hapšenja i policijska zlostavljanja Srba vode u još veći konflikt - upozorio je vladika i pozvao na hitno smirivanje napetosti, navodi se na sajtu eparhije Prizren.

Iz eparhije podsećaju da je advokat koji zastupa pritvorene Srbe, Nebojša Vlajić, juče izjavio da je praktično nemoguće pravno zaštititi optužene, jer optužbe nisu pravno utemeljene, dok se argumenti sa srpske strane otvoreno ignorišu.

- Oficir za vezu vlade Srbije u Prištini Dejan Pavićević danas je, povodom povreda koje su uhapšeni Srbi pretrpeli od kosovske policije i njihovog tretmana u zatvoru, dao zabrinjavajući izveštaj sa kojim će biti upoznati i međunarodni predstavnici. Prema zapažanjima Pavićevića, pritvoreni su fizički zlostavljani prilikom i nakon hapšenja i još imaju vidljive povrede. Takav odnos je protivan svim zakonskim normama civilizovanog društva - navodi se u saopštenju.

Vladika Teodosije će sa sveštenstvom nastojati da obavi posete pritvorenim Srbima čim to bude bilo moguće. Izrazio je očekivanje da će misija Euleksa na Kosovu i Metohiji proveriti navode optužnica protiv uhapšenih Srba, kao i sve što su prošli u toku i nakon hapšenja.

Vladika Teodosije je još jednom apelovao da se sačuva mir i uzdržanost sa svih strana, osuđujući nasilje sa bilo koje strane.

- Srpska pravoslavna crkva je bila i ostala na čvrstom stavu da se svi postojeći problemi moraju rešavati u miru i razgovorom. Dijalog je, međutim, teško nastaviti u atmosferi konstantnih pretnji, hapšenja i retorike koja kriminalizuje sve Srbe na KiM i koja preti eskalacijom još većeg nasilja - ističe se u saopštenju.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike