Potresno obraćanje Petra Petkovića: Sve zatočene Srbe su Albanci bili do besvesti

20.06.2023

17:00 >> 17:18

0

To je sve sam video Dejan Pavićević, da su svi bili tučeni od strane kosovske policije

Potresno obraćanje Petra Petkovića: Sve zatočene Srbe su Albanci bili do besvesti
Copyright Printscreen/Tanjug

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković obraća se na vanrednoj koferenciji za novinare.

- Danas je srpski oficir za vezu Dejan Pavićević posetio neosnovano uhapšene Srbe koji se nalaze u pritvornim centrima u Podujevu i Gnjilanu. On je posetio Radoša Petrovića i Dušana Obrenovića, koji su uhapšeni 29. maja, a u Podujevu je posetio Miluna Milenkovića Luneta, Nemanju Vlaškovića, Dalibora Spasića ali i Milovana Božovića koji je uhapšen u aprilu ove godine - rekao je Petković.

Pavićević je, kako kaže, na putu za Beograd i sačiniće izveštaj o poseti. On kaže da je uhapšenim Srbima zajedničko to što su svi bili tučeni i maltretirani od strane tzv. kosovske policije.

- Neki od njih su pretrpeli ozbiljne povrede pogotovo Obrenović i Lune. Koliko je prošlo od hapšenja, i dalje su povrede vidljive - kazao je on.

Kazao je da Milenković ima šavove po glavi i da ima tragove nasilja.

- Tukli su ga i dok je bio vezan na stolici - kazao je Petković:

- To je sve sam video Dejan Pavićević, da su svi bili tučeni od strane kosovske policije. Oni su sada dobro ali da ne govorimo o trajnim ožiljcima i psihičkoj torturi koju su pretrpeli.

Pripadnici tzv. kosovske policije su imali humani tretman

Za razliku od naših  ljudi, uhapšeni pripadnici tzv. kosovkse policije imaju drugačiji tretman, oni jedu i torte, dodao je Petković.

- Takav je tretman prema njima koji su ušli na teritoriju Srbije. A pokazao sam vam kakav je tretman naših. Potpuna je laž sve što je rekao Kurti, govoreći o nekom kidnapovanju. Nikakvog kidnapovanja prištinskih policijaca nije bilo. Znate to se desilo u selu Gnjilice, u opštini Raška. Tamo su došli naoružani a to što su izjavili da ne znaju da koriste GPS uređaj, da ne znaju gde su, da su išli da beru pečurke, to je na nadležnim organima. A to što su sa puškama išli sve je isključivo u skladu sa propisima Srbije - rekao je direktor kancelarije za KiM.

Petković je takođe naveo da su oni u pritvoru u Kraljevu, i dodao da nijedan Albanac nije tučen.

Istakao je da je onaj koji baštini fašističku ideologiju Aljbin Kurti, i da je onaj koji maltretira naš narod Aljbin Kurti.

- Možete da zamislite kakve su povrede bile pre tri nedelje ako se sada vide. Jasno je kakvoj su torturi bili izloženi. Kada traže da se oslobode trojica prištinskih policajaca, zašto se ne oslobode Srbi. Imamo slike za sve da su nevini. A kada govori o kidnapovanju, pošto voli tu reč da koristi, onda je to Uroš Vukašinović. Uvukli su ga u civilni automobil i odveli u nepoznatom pravcu dok je išao od kuće na posao. Takve naše ljude hapse, žele da uhapse sve Srbe na KiM, zato su ubeli Boga u Dušanu, i Lunetu. Svakodnevno gaze prava od strane Kurtija i njegove okupatorske policije.

Petković je takođe rekao da, kada je reč o Međunarodnoj zajednici, da se niko od njih nije oglasio i kada su pretučena deca, brat i sestra Dara i Kristijan.

- Šta su deca kriva? I tu decu su tukla. Niko se od Međunarodne zajednice nije oglasio da osudi. Isto kao na Badnji dan. Onaj ko je pucao na Badnji dan je gotovo na slobodi, ne snosi nikakve pravne posledice, ali zato imamo 6 Srba koji su nevini i neosnovano od strane Prištine i sada su u kazamatu. Važno je da je naš oficir za vezu uspeo da vidi u kakvom se stanju nalaze naši Srbi. Jedino nismo posetili Uroša Vukašinovića, jer se nalazi pod policijskim zadržavanjem, ali ćemo tražiti i da se i on oslobodi.

Tražimo hitno oslobađanje svih uhapšenih Srba i odlazak lažnih gradonačelnika i ROSU

On je potom rekao da se traži hitno puštanje uhapšenih Srba, kao i da se povuku lažni gradonačelnici i povuče ROSU, naglasivši da je sve ovo suprotno dijalogu.

- Tražimo da podhitno puste uhapšeni Srbi, da se povuku lažni gradonačelnici i povuče ROSU jer je sve ovo suprotno dijalogu. Ovakvo ponašanje Aljbina Kurtija, činjenica da su brutalno pretučeni svi Srbi, govori da ne želi da stane već da želi da se obračuna sa svakim Srbinom - rekao je Petković.

Direktor kancelarije za KiM demantovao je reči Gervale koja je izjavila da uhapšeni specijalci lažne države Kosovo nisu maltretirani, ali da su neuhranjeni.

Petković je tim povodom ponovio da naši policajci nisu ni korak prešli preko administrativne linije.

- Kurti laže - rekao je Petković, i podsetio da su pozvali sve da dostave satelitske snimke, kako bi se to što Srbija govori i dokazalo.

Potpuna je laž sve ono što su rekli i Kurti i Gervala na konferenciji govoreći o kidnapovanju.

- Nikakvog kidnapovanja prištinskih policajaca nije bilo. Na teritoriji centralne Srbije uhvaćeni su u okolini sela Gnjilice, gde su došli naoružani.

Petković je podsetio na izjavu predsednika sindikata tzv. kosovske policije Imera Zećirija koji je priznao da su njegove kolege uhapšene u centralnoj Srbiji nisu maltretirane tokom pritvora, a rekao je i da je tokom protesta na severu Kosova i Metohije povređeno samo sedam "policajaca", a da su svi zadobili lakše povrede.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike