Šole: Ohrabrio sam Vučića da preduzme korake na smirivanju krize

04.06.2023

07:12

0

Šole: Ohrabrio sam Vučića da preduzme korake na smirivanju krize
Kfor - Copyright Tanjug/str

Specijalni savetnik američkog Stejt departmenta Derek Šole izjavio je da je predsednika Srbije Aleksandra Vučića ohrabrio da da preduzme korake na smirivanju krize na severu KiM.

"Ohrabrio sam predsednika Srbije Aleksandra Vučića da podstakne smirenje među kosovskim Srbima, preduzme korake da pomogne smirivanju krize na severu Kosova i vrati se na put normalizacije i konstruktivnog angažovanja u Dijalogu uz podršku EU", napisao je Šole na Tviteru.

 

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u petak da je Beograd spreman na kompromis, da želi mir i razgovor kako bi došlo do deeskalacije situacije na severu KiM, ali da je potrebno da se vidi i šta će Srbi na KiM dobiti.

On je za TV Prva naveo da je telefonom razgovarao sa četvoricom američkih zvaničnika - zamenikom savetnika za nacionalnu bezbednost SAD Džonom Fajnerom, američkim ambasadorom u Srbiji Kristoferom Hilom, američkim senatorom Krisom Marfijem i specijalnim izaslanikom Stejt departmenta Derekom Šoleom.

Tanjug/Dopisništvo KIM
 

 

Već osam dana ispred opštinskih zgrada u Zubinom Potoku, Leposaviću i Zvečanu protestuju Srbi mirno i zahtevaju da novoizabrani gradonačelnici tih opština izabrani na izborima koje su Srbi bojkotovali, dužnost vrše van zgrada opština, kao i da se zaposleni Srbi vrate na posao.

Takođe, zahtevaju oslobađanje Srba uhapšenih tokom protesta u Zvečanu 29. maja, kada je zbog nasilnog ulaska albanskih gradonačelnika u zgrade opština na severu došlo do sukoba između tzv. kosovske policije i pripadnika Kfora sa građanima.

U Zvečanu su pripadnici Kfora raspoređeni i na pet prilaznih tačaka gradu, kako bi sprečili prolazak specijalaca u blizini građana koji protestuju. To je bio jedan od zahteva Srpske liste u cilju sprečavanja eventualnih incidenata.

Tom prilikom povređeno više od 50 Srba i preko 20 pripadnika međunarodne mirovne misije.

Od Srba uhapšenih posle sukoba u Zvečanu, dvojica su i dalje u pritvoru.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike