Ankara spremna da doprinese normalizaciji odnosa Beograda i Prištine: Turska šalje specijalne snage na KiM, i to na zahtev NATO-a

03.06.2023

12:11

0

Ankara je potvrdila spremnost da doprinese normalizaciji odnosa Srbije i Kosova

Ankara spremna da doprinese normalizaciji odnosa Beograda i Prištine: Turska šalje specijalne snage na KiM, i to na zahtev NATO-a
Copyright Radio KIM

Ministarstvo odbrane Turske saopštilo je danas da će poslati bataljon specijalnih snaga na Kosovo i Metohiju.

U saopštenju ministarstva navodi se da Turska nastavlja da doprinosi regionalnom i globalnom miru, ali i stabilnosti u okviru svojih miisija UN-a, NATO-a, EU-a i OSCE-a.

Takođe, navodi se da Turska pomno prati dešavanja na Balkanu, regiji sa kojom ova zemlje ima zajedničke istorijske i kulturne vrednosti. 

AP Photo/Lefteris Pitarakis, File
 

- Turska zauzima konstruktivan stav i poziva na suzdržanost obe strane na nedavni događaj na severu Kosova, koji šteti regionalnoj sigurnost i stabilnosti. Pozivamo na dijalog - saopšteno je iz turskoj Ministarstva odbrane. 

Oni ističu da je kao odgovor na zahtev dobijen iz Zajedničkog štaba NATO-a u Napulju, zbog dešavanja na KiM, bataljon pri 65. mehanizovanoj pešadijskoj brigadi određen kao rezervni bataljon.

- Planirano je slanje snaga u bazu "Sultan Murad" na tzv. Kosovu 4-5. juna - navodi se u saopštenju.

Presidential Press Service via AP, Pool
 

Podsetimo, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan razgovarao je 31. maja telefonom sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom "Kosova" Aljbinom Kurtijem.

Razgovarajući o bilateralnim odnosima sa Beogradom i Prištinom, Erdogan je istakao da je dijalog jedini način da se uspostavi mir u regionu.

Ankara je takođe potvrdila spremnost da doprinese normalizaciji odnosa Srbije i Kosova.

Predsednik Srbije je pozvao turskog lidera da iskoristi svoj uticaj za uspostavljanje mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

Takođe, danas se održava osmi protest građana na severu Kosmeta, dok su u opštinskim zgradama i dalje pripadnici tzv. kosovske policije i specijalci, koje obezbeđuju vojnici Kfora raspoređeni oko zgrada opština. 

Tanjug/AP Photo/Dejan Simicevic)
 

Između pripadnika međunarodne mirovne misije i građana su bodljikava žica i metalna ograda na koju su građani postavili srpske zastave.

Građani zahtevaju da se pripadnici takozvane specijalne policije povuku iz opština na severu Kosova i da novi gradonačelnici izabrani 23. aprila na izborima koje su Srbi bojkotovali, ne ulaze u opštinske prostorije.

Takođe, zahtevaju oslobađanje Srba uhapšenih tokom protesta u Zvečanu 29. maja, kada je zbog nasilnog ulaska albanskih gradonačelnika u zgrade opština na severu došlo do sukoba između tzv. kosovske policije i pripadnika Kfora sa građanima.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike