Predsednik Vučić o izborima: Dok sam živ neće biti prelazne Vlade - mogu samo da me ubiju!

02.06.2023

21:08

0

Na početku emisije emitovani su snimci napada na Srbe na Kosovu i Metohiji i sukoba sa snagama Kfora

Predsednik Vučić o izborima: Dok sam živ neće biti prelazne Vlade - mogu samo da me ubiju!
Copyright Printscreen Prva TV

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić gostovao je večeras u emisiji "Prva tema", koja se emitovala na TV Prva.

Na početku emisije emitovani su snimci napada na Srbe na Kosovu i Metohiji i sukoba sa snagama Kfora. 

- Mislim da su slike teške situacije na Kosovu pogrešno i užasno izabrane u svetu, odabrane su protiv Srba, jer se ne pokazuje trenutak ko je započeo taj sukob. Sukob je započela tzv. kosovska policija, a ne NATO - rekao je predsednik. 

Printscreen Prva TV
Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić

On je dodao da je tzv. kosovska policija pucala na Dragiša Galjaka, koji ima suprugu, dvoje dece, i unuku koju je dobio pre tri nedelje. 

- Što se tiče opšte situacije na Kosovu, znaju svi na Zapadu da su Priština i Kurti krivi, jer on zna da šta god da urade, da će Amerikanci, Nemci i Englezi biti za to da mora da se čuva tzv. kosovska nezavisnost i da se Srbima ne dozvoli da se ugrozi teritorijalni integritet Kosova - istakao je predsednik.

"Kurti želi da Srbija i NATO uđu u sukob"

Printscreen Prva TV
 

Predsednik Srbije je rekao da je želja Aljbina Kurtija da Srbija i NATO uđu u sukob.

- Situacija je komplikovana. Razgovor sa Šolcom i Makronom bio je vrlo težak, do sada moj najtvrđi nastup. Svašta sam im rekao u granicama dozvoljenog. Poštujem obojicu, za Makrona mogu da kažem da mi je pomalo prijatelj, često razmenjujemo poruke, i po privatnim pitanjima. Sa Šolcom manje, ali izuzetno ga poštujem. Tek ću kada vidim Eskobara i Lajčaka, kada vidim sve te ideje, onda ću zvati Srbe sa KiM da se konsultujem. Ja ne razumem kako je to neko smislio da izađemo iz ovoga - kazao je predsednik.

Vučić je dodao da našoj zemlji ne ide u prilog da bude u sukobu sa NATO.

"Srbija je uvek za mir i kompromis"

Printscreen Prva TV
 

Vučić je istakao da Srbija uvek želi mir i kompromis, kao i da tek moramo da vidimo šta će srpski narod da dobije.

- Meni postaje sve teže oko situacije KiM. To nema lično veze sa mnom, nego sa Srbijom i našim narodom. Nisam nikakav optimista, predstoje nam teški dani. Spremni smo da pričamo i deeskaliramo - rekao je Vučić.

Predsednik Srbije podseća da Kurti hoće da "urazumi" srpski narod, kao i da je danas rekao da hoće da učestvuje u rušenju Vučića u Beogradu.

- Mora da stane u red, on je tu peti ili šesti, ima ih koliko hoćete. Oni su i u Kišinjevu... Tamo su samo pričali kako mi nismo uveli sankcije Rusiji, ništa drugo ne znaju da kažu - rekao je on.

"Razgovarao sam danas sa četvoricom američkih zvaničnika"

Predsednik je naveo da je samo danas razgovarao sa četvoricom američkih zvaničnika, dok je u Moldaviji razgovarao sa 38 lidera, od čega je 14 bilo bilaterala, te da se iz toga vidi koliko je teška situacija na KiM.

Carl Court, Pool via AP
Volodimir Zelenski

Takođe, on je ispričao da se rukovao i sa predsedniko Ukrajine Volodimirom Zelenskim, kao i da je taj razgovor trajao oko četiri minuta. 

- Nakon toga su me pojedinci napali što sam se rukovao sa njim. Šta hoćete? Da se ne rukujem sa predsednikom velike zemlje koja ne priznaje Kosovo. Nikad nismo bili neprijatelji sa Ukrajinom. Šta hoćete od mene? Kad se rukujem sa Putinom, onda sam protiv Zapada. A, sad pošto sam stajao sa Zelenskim pitaju me da li ćemo da uvodimo sankcije Rusiji - rekao je Vučić.

On je ocenio da, "u eri društvenih mreža", postoje dva ekstremna krila, i da u takvoj situaciji ''normalnost ostaje ogoljena'', i da je, kako je rekao, dozvoljeno sve, osim da budete normalni.

O odlasku u "Ribnikar"

24sedam/Goran Sivački
OŠ "Vladislav Ribnikar"

Na pitanje novinarke zašto Vučić nije obavestio javnost o odlasku u OŠ "Vladislav Ribnikar" nakon masakra na Vračaru, on je rekao da mu nije jasno zašto bi bilo ko znao za to.

- Otišao sam u školu u ranim jutarnjim satima, tamo sam zatekao nekoliko nastavnika, domara, video sam mesto zločina i upisao se u knjigu žalosti.  Sada sam još više užasnust, nego kada sam čuo da se taj zločin dogodio. Razumeo sam manjinu roditelja, kao što razumem i većinu koji bi da se deca druže, da idu u školu. Ne mogu da se odbranim od užasnog razmišljanja kako je dečak ubica to uspeo da uradi - kazao je on.

Takođe, on je istakao da zna imena svih žrtava iz škole na Vračaru i masakra u Mladenovcu, kao i da je razgovarao sa roditeljima ubijene dece, ali i sa članovima Saveta roditelja OŠ "Vladislav Ribnikar".

- Roditelji stradalih su najodgovorniji i najrazumniji u svemu ovome. Najviše bih voleo da smo se skupili svi mi i da smo napravili jednu kolonu protiv nasilja, da nas je milion izašlo na ulice, da smo seli i doneli mere, ja bih bio najsrećniji. Nažalost, to nismo uradili - poručio je predsednik.

Takođe, on je kazao da je dosad prikupljeno 67.000 prikupljenih cevi i više od 2.000.000 metaka.

- Zaposlićemo 156 novih školskih psihologa. Radimo na programima za prevenciju nasilja, biće gotovi do septembra - rekao je Vučić i istakao da je država preduzela sve potrebne mere.

"Rijaliti će biti ukinut za tri dana"

Printscreen Prva TV
 

Vučić je rekao da ne misli da su rijalitiji ključni uzrok nasilja, ali da ako jedan deo populacije misli tako, njihov glas mora da se čuje.

- Znate li kakve političke emisije imate, i kakve se vrednosti tamo prezentuju javnosti. Deset puta gore od bilo kog rijalitija. U skupštini gledate rijaliti gori od bilo kog, a ja cenim skupštinu. Je l' to znači da treba da ukinemo skupštinski prenos? Šta da radite kada neko tamo laže svaki dan. Je l' treba da ukinemo sve filmove? Rambo, Roki, Kum? Je l' sve to treba da ukinemo? - pita se predsednik.

On je podsetio da je on zamolio Željka Mitrovića, vlasika TV Pink, da ukine rijaliti, kao i da te vrste programa za tri dana više neće biti.

Takođe, istakao je da će REM regulisati u budućnosti pitanje rijalitija u Srbiji.

"Izrečeno je mnogo laži"

Pošto je prikazan insert gde Srđan Milivojević i Marinika Tepić ukazuju da je Vučić učestvovao u emisiji "Plesom do snova", što su nazvali rijalitijem, predsednik kaže da je izrečeno mnogo laži.

- Mene je tada Mitrović pozvao da učestvujem u ovoj emisiji, rekao sam mu da ne umem da igram, ali on mi je kazao da se time pomaže deci. Tri porodice sam pomogao. Kod Srđana Verbovića u Lazarevcu sam bio nekoliko puta, on je paralizovan mladić. To je bio humanitarni pristup, gde je novac, koji je prikupljen, išao na pomoć. Ja tamo nisam ni igrao, ni đuskao, to je zabavljalo ljude koliko sam bio nespretan. Ali sam prihvatio da budem predmet sprdnje da bih nekome pomogao. Nije bilo ni psovki ni nasilja, već igrate da nekome pomognete. Pogledajte još jednu laž. Milivojević kaže da stojim tu sa Ksenijom Pajčin. To nije ona, to je devojka koja se zove Ljubica Arsenijević, nikada Kseniju Pajčin nisam upoznao. Vidite kakvi su to lažovi - rekao je Vučić.

O razgovoru sa opozicijom

Printscreen Prva TV
 

Predsednik Srbije je rekao da čeka sedam dana da neko od članova opozicije razgovara sa njim.

- Pozvao sam ih da dođu da razgovaram o svemu. Kako da uputim pismo Milivojeviću, da bi on došao? Hoćete da vam kažem zašto nisu zainteresovani. Kažite da hoćete izbore i dobićete ih. Oni neće izbore. Prelazne vlade neće biti dok sam živ! Suviše volim Srbiju da bi ovakvi došli na vlast mimo volje naroda. Ko je taj ko odlučuje ko ulazi u prelaznu Vladu? Kada formirate takvu vladu, tih šest meseci da zemlja je razorena, ti ministri su ne smenjivi, bukvalno sve staje. Imali ste to posle 5. oktobra posle masovne revolucije, zbog nepoštovanja izbornih rezultata, toga ovde nema, ali tada je zemlja bila razorena. Nikada neću dati mandat nekome ko će formirati prelaznu Vladu. To je samo moja odluka i dok sam živi neće biti prelazne Vlade. Mogu samo da me ubiju. Drugačije prelaznu Vladu da dobijete nećete - podvukao je Vučić.

O izveštavanju hrvatskih medija

Printscreen Prva TV
 

O izveštavanju regionalnih, pre svega hrvatskih medija, i izjavama Milojka Pantića za RTL, Vučić kaže da je dobro što ga nazivaju "Putinom iz našeg susjedstva".

- E optužbe iz Njujork Tajmsa su malo drugačije. Oni su našli nekoga sa Novog Beograda koji je rekao da sam bio hrabar. Bolje biti Putin iz bilo čijeg susjedstva, nego Pavelić iz susjedstva. Svako može da piše i govori šta god hoće. To nisu mediji, već propagandna sredstva. Da se izvinjavam Dinamovim navijačima neću nikada, nemam za šta niti mi pada na pamet. Da se izvinjavam što sam sa 19 godina potukao sa nekim na utakmici, ne pada mi na pamet. Vidite, Pantić je čovek koji smatra da je Kosovo samostalno, izraziti antisrbin. Evo, jel se hvalim, ili su mi navijački dani gresi iz mladosti. Sa ovom pameću bih se drugačije ponašao u tim godinama. Da li sam bio sa Arkanom tamo, nisam, i to je slagao. Znam ko je bio, ja nisam. Arkana sam upoznao mnogo mnogo kasnije, na političkoj sceni Srbije. I bili smo protivnici. Dakle, kada ovakvu kampanju vodite, ovo su vam sve dokazi pravog hibridnog rata. Dehumanizacija, delegitimizacija. Njihov problem je što se na je plašim ničega, i za mene je jedino važno to šta će neko reći za 15 godina - istakao je predsednik.

O izjavi Nikole Koja

24sedam/Ivan Mitić
Nikola Kojo

Vučić je večeras govorio i o srpsku glumcu Nikoli Koji. 

- On je rekao da se ja mešam u sve. Ne, ti se mešaš u sve. Oni protestima zovu tužioca da nešto radi ili ne, a tužilaštvo samostalno. Ne mešam se ni u glumu ni u bilo šta. Kaže kriv sam zbog klime i dece koja su stradala. Tužilac za tako nešto mora da goni eks oficio. Ali, on pojma nema o tome. Kada ste ušli u politiku, morate da dobijete odgovor. Pojma nemaš ni o čemu, i mislite da možete da zloupotrebljavate svoju popularnost. Kažu Jelena Karleuša podržala Vučića zato što ima ugovor sa Telekomom. Svi oni imaju ugovor sa Telekomom. A, ovaj bi stručnjak da angažuje tužioca za Telekomove pare - istakao je predsednik.

"Ne plašim se opozicije i smrti"

Printscreen Prva TV
 

Predsednik je rekao da se ne plaši opozicije, zatvora i smrti.

- Na Vidovdan otvaramo obilaznicu oko Beograda, otvaramo auto-put Ruma-Šabac u septembru, pa nećete morati kroz Hrtkovce i Platičevo da prolazite i gubite vreme. U septembru otvaramo pistu od 3,5 kilometara na beogradskom aerodromu, jer stara nije rekonstruisana gotovo 60 godina - rekao je Vučić.

Govoreći o platama i uslovima života u Srbiji, on je rekao da su plate 2,5 puta veće nego što su nekada bile.

- Isto tako, penzije su mnogo veće. Kurs je dinara čvrst prema evru i dolaru i stoji 11 godina. To nije bilo nikada u istoriji, ali mi to nećemo sebi da priznamo - rekao je Vučić i dodao da ljudi vide da može da se živi bolje.

Tanjug/Nebojša Raus
 

Odgovarajući na pitanje da li osniva novi pokret i da li će taj pokret biti zamena za SNS, Vučić je rekao da ne postoji zamena za SNS.

- Nema zamene SNS. To je najozbiljnija, najodgovornija politička organizacija. Za mene je to bio veoma težak trenutak, znao sam šta me čeka već sutra, to nije lako. To je moja druga kuća, 15 godina sam u SNS - rekao je Vučić i dodao da je SNS izgradio škole, puteve, pruge, obezbedio stabilne javne finansije, čvrstu valutu...

- Uspeh SNS-a će biti da za dve godine imamo plate od 1.000 evra, penzija od najmanje 450 prosečno. Što se pokreta tiče biću član inicijativnog odbora tog pokreta, nadam se da će SNS i kolektivno pristupiti tome, ali se nadam da će pristupit i oni koji nisu SNS - rekao je Vučić i dodao da veruje da je taj pokret prilika za novi zamah i energiju.

On je rekao da će se iz političkog života povući sam kad donese tu odluku.

 - A, pre toga ću pomoći svojim prijateljima da pobede u još jednom političkom ciklusu. Učestvovaću na sledećim izborima i daću sve od sebe da pobedima, ali posle sledećih izbora...", rekao je Vučić.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike