Vučič otputovao za Moldaviju! "Čitam Arčibalda Rajsa i pripremam se za sastanak!" Sastaće se sa Boreljom, Makronom i Šolcom

01.06.2023

07:05 >> 08:26

0

U glavnom gradu Moldavije se danas održava samit Evropske političke zajednice

Vučič otputovao za Moldaviju! "Čitam Arčibalda Rajsa i pripremam se za sastanak!" Sastaće se sa Boreljom, Makronom i Šolcom
Copyright Printscreen/instagram/Budućnostsrbijeav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić otputovao je danas u Moldaviju, gde će učestvovati na Samitu Evropske političke zajednice koji se održava u moldavskoj prestonici Kišinjevu

"Na putu za Moldaviju! Deseti put čitam Arčibalda Rajsa i pripremam se za važne sastanke sa evropskim liderima", napisao je Vučić na Instagramu, uz fotografiju iz aviona.

 

 

Visoki predstavnik Evropske unije za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj sastaće se u danas u glavnom gradu Moldavije Kišinjevu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE) iz više izvora.

U Kišinjevu se danas održava samit Evropske političke zajednice, a susret Borelja i Vučića će biti održan na marginama tog skupa.

Borelj se u sredu 31. maja sastao u Bratislavi sa premijerom tzv. Kosova Aljbinom Kurtijem.

Olivier Matthys, Pool Photo via AP
 

Nakon razgovora je ocenio da je situacija na severu Kosova "opasna i neodrživa" te da je potrebna hitna deeskalacija i rešenje kroz dijalog.

Ranije je najavljeno da bi u Moldaviju mogao otputovati i specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak, međutim čini se da će Lajčak razgovarati sa liderima tzv. Kosova i Srbije kada bude posetio Prištinu i Beograd u narednim danima, prenosi RSE.

Vučić sa Makronom, Šolcom i Osmani 

Predsednik Francuske Emanuel Makron je tokom konferencije GLOBSEK u Bratislavi najavio je da će danas zajedno sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, razgovarati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i predsednicom privremenih prištinskih institucija Vjosom Osmani.

Francuski predsednik i nemački kancelar će se sa Vučićem i Osmani sastati odvojeno, a održaće se na marginama samita Evropske političke zajednice u Kišinjevu, prenosi medij na albanskom jeziku "Reporteri".

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike