Borelj radi na organizaciji dijaloga Beograda i Prištine na visokom nivou: Na Kosovu se trenutno razgovara o koracima ka deeskalaciji

30.05.2023

13:36

0

Šef diplomatije EU očekuje da Priština suspenduje policijske akcije, a da demonstranti odstupe

Borelj radi na organizaciji dijaloga Beograda i Prištine na visokom nivou: Na Kosovu se trenutno razgovara o koracima ka deeskalaciji
Žozep Borelj - Copyright AP Photo/Fred Sierakowski

Šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj, izjavio je danas da radi na organizaciji dijaloga na visokom nivou Beograda i Prištine i da očekuje od vlasti u Prištini da suspenduju sve policijske akcije koje se tiču opštinskih zgrada na severu, a da demonstranti odstupe. 

Borelj je rekao da je jutros razgovarao sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem, a sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem tokom noći, i da je  apelovao na obe strane da deeskaliraju situaciju.  

Šef diplomatije EU je otkrio da je njegov zamenik za bezbednost i odbranu Šarls Fris otišao u Prištinu.

"Moj zamenik Fris je danas na Kosovu. On je tamo, i zajedno sa Euleksom će mi lično odgovarati za situaciju na terenu. Dok sada pričamo, na Kosovu se razgovara o koracima ka deeskalaciji", poručio je Borelj na konferenciji za novinare u Briselu.

On očekuje od vlasti u Prištini da suspenduju sve policijske akcije koje se tiču opštinskih zgrada na severu, a da demonstranti odstupe.

"EU najsnažnije osuđuje nasilje na severu Kosova koje smo videli prethodnih dana. Nasilne akcije protiv civila, medija, Kfora, pripadnika zakona...To je neprihvatljivo, stvara vrlo opasnu situaciju", rekao je Borelj.

On je kazao da EU čvrsto stoji uz KFOR u očuvanju mira i bezbednosti na KiM.

"Svaka jednostrana akcija se mora izbeći. Apelujemo na obe strane da implementiraju ranije dogovorene sporazume, kako bi se situacija normalizovala. EU očekuje da se u sklopu dijaloga Beograda i Prištine nađe rešenje kojim će se garantovani mir za sve građane", istakao je Borelj i dodao da treba prevazići prošlost.

"Treba prevazići nasleđe prošlosti. Ne smemo priuštiti sebi novi konflikt. Nadam se da će se čuti moj glas, i da će se ljudi ponašati u skladu sa zahtevom", istakao je Borelj.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike