Srbi se ponovo okupili na severu KiM: U Zvečanu žilet-žice oko opštine, bivši gradonačelnik zove na miran protest

31.05.2023

07:44 >> 11:35

0

Pripadnici KFOR-a su jutros, na ranije postavljene ograde kod zgrade Opštine Zvečan, postavili žilet-žice

Srbi se ponovo okupili na severu KiM: U Zvečanu žilet-žice oko opštine, bivši gradonačelnik zove na miran protest
Copyright Tanjug/AP Photo/Dejan Simicevic)

Na severu Kosova i Metohije noć je protekla je mirno. Ispred zgrade Opštine Leposavić tokom cele noći bila je prisutna manja grupa građana, a u jutarnjim časovima počelo je okupljanje građana u Zvečanu.

Pripadnici KFOR-a su jutros, na ranije postavljene ograde kod zgrade Opštine Zvečan, postavili žilet-žice, a tu su i dalje prisutne specijalne jedinice takozvanog Kosova.

Tanjug/str
 

Srbima koji su okupljeni kod zgrade opštine Zvečan obratio se, u ime lekara i medicinskog osoblja, bivši gradonačelnik Zvečana Dragiša Milović, koji je pozvao građane na miran protest i da ne provociraju pripadnike kfora, već da mirno i dostojanstveno nastave proteste, dok Aljbin Kurti ne prestane sa okupacijom severa KiM i ne povuče specijalce.

Milović se zahvalio lekarima i medicinskom osoblju što danonoćno pružaju pomoć svim građanima, bez obzira na nacionalnost i veru.

Posebno im se zahvalio za pomoć koji su pružili pre dva dana, kada je bilo mnogo povređenih. Srbi ne žele da se ikada više ponovi dan kada je došlo do sukoba Kfora i građana, rekao je Milović.

Pozvao je građane da budu jedinstveni i ostave po strani partijske i lične podele. Zahvalio je na podršci počasnom građaninu opštine Zvečan Novaku Đokoviću, na šta su građani odgovorili skandiranjem "Nole, Nole".

Juče su "pale" i prve sankcije za Prištinu i Aljbina Kurtija. Naime, od Aljbina Kurtija je zatraženo da odmaһ preduzme korake za deeskalaciju situacije na severu. Otkazano je učešće Prištine na velikim vojnim manervima NATO-a. SAD su zabranile i sastanke i posete prištinskih zvaničnika Americi.

Takođe, generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da će Alijansa uputiti dodatnih 700 vojnika na Kosovo.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike