Stano: Situacija na severu nije okončana, EU radi na rešavanju problema

30.05.2023

14:41

0

EU najoštrije osuđuje incidente koji su se dogodili na severu Kosova

Stano: Situacija na severu nije okončana, EU radi na rešavanju problema
Peter Stano - Copyright Printscreen/YouTube/European Commission

Portparol Evropske unije Peter Stano rekao je danas da krizna situacija na severu Kosova i Metohije još nije okončana, ali da EU radi maksimalno na rešavanju problema.

"Ovo čemu prisustvujemo nije došlo niotkuda. Ovo je posledica jedne šire situacije koja traje neko vreme i koju EU pokušava da reši. Situacija, dakle, još nije okončana, nije rešena, ali dajemo sve od sebe, uključujući Borelja, Lajčaka... uključeni su svi predstavnici institucija EU. Radi se na tome da obe strane smire situaciju i da reše uzroke problema", poručio je Stano na konferenciji za novinare.

Stano je upitan zbog čega šef evropske diplomatije Žozep Borelj nije jasno rekao ko je kriv za napad na pripadnike Kfora.

"Posao visokog predstavnika Borelja nije da komentariše operativne incidente i da pokuša da nađe ko je odgovoran za prebijanje, povrede, sukobe. Njegova uloga je da posreduje u dijalogu Beograda i Prištine, da učini sve da dođe do deeskalacije situacije. Zato je pozvao sve aktere da smire situaciju, da se spuste tenzije. Zato razgovara na najvišem nivou sa obe strane, a EU najoštrije osuđuje incidente koji su se dogodili na severu Kosova, kojima, zapravo, prisustvujemo još od petka", kazao je Stano.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike