Od člana DS-a do Rokfelereovih para na računu: Ko je Savo Manojlović koji se pesnicama bori protiv nasilja?

20.05.2023

14:26

0

Opozicija i tajkunski mediji Manojlovića predstavljaju kao “mladog i politički naukaljanog aktivistu”, ali činjenice govore da ništa od toga nije tačno

Od člana DS-a do Rokfelereovih para na računu: Ko je Savo Manojlović koji se pesnicama bori protiv nasilja?
FF7-ALCWYAEDVij - Copyright Printscreen/YouTube/ Engage 2020

Građani Beograda ponovo su sinoć morali da trpe maltretiranje dela opozicije koji je organizovao protest ispred Skupštine Srbije, a zatim i, stvarajući saobraćajni kolaps, blokirao auto-put na Novom Beogradu.

Koristeći tragedije koje su se dogodile početkom maja, deo opozicije je opet pokušao da prikupi neki jeftin politički poen stavljajući se na čelo protesta protiv nasilja. 

Među opozicionim političarima koji su bili prisutni bio je i Savo Manojlović koji je na protestu “protiv nasilja” uspeo i da se potuče sa jednim demonstrantom.

Članstvo u Demokratskoj stranci

Podsetimo, Manojlović je vođa organizacije “Kreni-promeni” koji je postao poznat javnosti posle protesta i blokada puteva 2021. godine. Opozicija i tajkunski mediji su ga tada predstavili kao “mladog i politički naukaljanog aktivistu”, ali činjenice govore da ništa od toga nije tačno.

Printscreen / Youtube / Demokratska stranka
 

Naime, Manojlović nije baš tako mlad, kako prozapadni mediji pokušavaju da ga predstave (duboko je u četvrtoj deceniji), a nije ni nov u politici, s obzirom na to da su sada već poznate njegove veze s bivšim režimom na čelu sa Demokratskom strankom.

Kada je DS pao sa vlasti, Manojlović je pokušao da se distancira od te stranke, ali su stara prijateljstva i veze ostali. O tome najbolje govori video-snimak sa zvaničnog jutjub naloga Demokratske stranke gde se on pojavljuje zajedno sa Draganom Šutanovcem, nekadašnjim ministrom odbrane, u čije vreme je Vojska Srbije devastirana.

Istina, tada je Manojlović pokušavao da izgleda poput mladog političara u lepom sakou, a danas je taj autfit zamenio starkama i majicom, sve u želji da upotpuni izgled “mladog ekološkog revolucionara”. 

Printscreen / Youtube / Demokratska stranka
 

Međutim, tu se veze sa DS ne završavaju. Koliko god zaštitno lice “Kreni-promeni” pokušava da sakrije svoje veze sa strankom bivšeg režima, svakim danom sve više dokaza isplivava. Tako na sajtu DS može da se vidi da je Manojlović, zajedno sa više predstavnika tzv. Druge Srbije, otvoreno pružio podršku Zoranu Lutovcu.

Blokira Srbiju dok prima platu iz budžeta naše zemlje

Tokom studija, Manojlović je bio simpatizer Demokratske stranke i Borisa Tadića, što mu je obezbedilo stipendije Vlade Republike Srbije i Kluba privrednika, ali i Rotari kluba Beograd Čukarica i nemačke Fondacije "Konrad Adenauer". 

Tanjug/Zoran Žestić
 

Kasnije se zaposlio u državnom Institutu za uporedno pravo, gde se i sada nalazi u statusu istraživača saradnika. U međuvremenu je radio i u Ustavnom sudu Republike Srbije, radnoj grupi Ministarstva finansija i Agenciji za borbu protiv korupcije. Sve to ga ne sprečava da krši Ustav i zakone ove zemlje, iako već gotovo deceniju živi primajući platu iz budžeta Srbije.

Novac iz inostranstva

Manojlović je, paradoksalno, predsednik Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti i član organizacije “Skupština slobodne Srbije“, kao i NVO “Građanske inicijative”, koja Srbiju i srpski narod optužuje za genocid u Srebrenici. 

Sada je već svima poznato da je organizacija “Kreni-promeni” primila novac od Rokfelerovog fonda, a zanimljivo je pogledati i ko su neki od donatora NVO “Građanske inicijative”, koja je takođe učestvovala u blokadama puteva: Ambasada Sjedinjenih Američkih Država, Ambasada Velike Britanije, Evropska komisija, Fondacija Instituta za otvoreno društvo, Fondacija za otvoreno društvo, Freedom House, Friedrich Ebert Shiftung, Kosovska fondacija za otvoreno društvo iz Prištine, Nacionalni fond za demokratiju (NED), Savet Evrope, Svetska banka, Ujedinjeni metodistički komitet za pomoć, USAID...

ATAImages
 

Kada se pogleda spisak međunarodnih organizacija i fondova koji “šakom i kapom” dele novac ovdašnjim nevladinim organizacijama koje su preko noći odlučile da se bore protiv nasilja, baš kao do skoro i za ekološke teme, logično je pitanje kakav interes stoji iza svega. Teško je poverovati da se kod fondova, koji raspolažu milijardama dolara i koji su bili upleteni u brojne obojene revolucije širom sveta, odjednom probudila želja da se u Srbiji nešto promeni kako bi građanima naše zemlje bilo bolje.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike