Pokušaj blokiranja Srbije: Opozicioni protest obeležili sukobi s građanima (FOTO/VIDEO)

12.05.2023

17:32

0

Iza protesta se krije pokušaj opozicije da zasedne u fotelje, s obzirom da to na izborima nikako ne mogu da ostvare

Pokušaj blokiranja Srbije: Opozicioni protest obeležili sukobi s građanima (FOTO/VIDEO)
Copyright Printscreen

Građane Srbije, a pre svega građane Beograda danas očekuje pravi košmar zbog protesta dela opozicije koja planira da, mimo svih propisa, blokira "Gazelu".

Poslanici grupa Ujedinjeni, Narodna stranka, Zeleno-levi klub, Moramo-Zajedno i Demokratske stranke okupili su se ispred Skupštine Srbije na protestu političkih partija. Sraman skup opozicionih partija pod nazivom "Protest protiv nasilja" ima za cilj da blokira normalan život u Srbiji i Beogradu. Iza svega se, naravno, krije pokušaj opozicije da zasedne u fotelje, s obzirom da to na izborima nikako ne mogu da ostvare. 

Završen protest

Posle tri sata maltretiranja građana i blokiranja auto-puta. Na kraju su mogle da se vide degutantne scene kada je više vidno alkoholisanih mladića i devojaka pevalo i skakalo uz muziku, iako je opozicija predstavila da se radi o skupu na kojem treba da se upozori na nasilje u kojem su stradala deca.

Drogirani i nasmejani maltretiraju građane

Snimci koji dolaze sa skupa najbolje pokazuju kako je to izgledalo, a na njima se vide nasmejani narkomani koji maltretiraju građane i onemogućavaju im prolaz.

Rasčinjeni monah koji napada SPC na protestu opozicije

Rasčinjeni monah SPC Antonije, poznat po raznim incidentima, priključio se protestu opozicije i maltretiranju Beograđana.

Zabranili majci sa decom da prođe

Okupljeni opozicionari nisu dozvolili majci sa četvoro dece da prođe, čime su samo pokazali koliko ovaj protest zaista ima veze sa brigom za decu.

Incidenti na Gazeli

Pristalice opozicije napale su građane na mostu Gazela.

Blokiran auto-put

Okupljeni opozicionari blokirali su auto-put u oba smera. Ubrzo se stvorila velika gužva, a vozači negoduju zato što ne mogu da prođu.

Printscreen
 
Printscreen
 
Printscreen
 

Okupljeni uzvikuju parole

Okupljeni opozicionari su, u prolazu pored zgrade Vlade, uzvikivali "Vučiću, odlazi", čime su još jednom potvrdili da ovaj skup nije protv nasilja, nego pokušaj opozicije da se dokopa fotelje.

Paradoksalno, parole se uzvikuju pored zgrade Vlade, dok je kancelarija predsednika Srbije u zgradi Predsedništva.

Sukobi sa građanima

Učesnici protesta su verbalno, a potom fizički napali one koji su želeli da prođu Ulicom Kneza Miloša, kako bi nastavili put kući.

Printscreen
 

Incident se dogodio kod "Londona" na samoj raskrsnici.

Opozicija krenula ka Gazeli

Par stotina okupljenih krenulo je ka Gazeli u nameri da blokira auto-put. Jedan deo okupljenih je ostao ispred skupštine ne želeći da stvara saobraćajni kolaps i time stvara probleme svojim sugrađanima.

Okupljeni (ne)će šetati do Gazele

Među okupljenim na protestu vlada podeljeno mišljenje da li treba da se ide do Gazele i blokira auto-put. Neki od njih uzvikuju da ih ne interesuju političari iz opozicije i da su na protestu samo zato što su protiv nasilja.

Političari na protestu

Među okupljenima su opozicioni političari Srđan Milivojević, Vuk Jeremić, Zoran Lutovac, Dobrica Veselinović, Sergej Trifunović, Radomir Lazović...

Mali odziv demonstranata

Prema fotografijama sa "Naksi kamera" na protestima se okupio znatno manji broj građana nego prošli put.

Printscreen/Naxi radio
 

Blokirali saobraćaj

Oko 150 okupljenih blokiralo je saobraćaj ispred Narodne skupštine. Oni ne puštaju gradske autobuse da prevezu ljude kućama posle radnog dana, a pojedini vozači morali su zbog njih da krše saobraćajna pravila, i voze u rikverc.

Stigao Srđan Milivojević

Protesti polako počinju, a na njih je među prvima stigao Srđan Milivojević iz DS.

Šta žele organizatori protesta?

Pakao za građane počinje u 19 časova kada su politički predstavnici koji organizuju proteste najavili blokadu ove važne saobraćajnice. Njihov plan je da sa maltretiranjem građana krenu u najvećem saobraćajnom špicu u popodnevnim časovima kada se narod vraća kući sa posla.

Iako svesni da su blokada "Gazele" i izlazak na auto-put krivično delo jer se radi o međunarodnom auto-putu, to ih ne sprečava u nameri da naprave haos u saobraćaju.

Plan tog dela opozicije je da pročitaju saopštenje MUP-a koje su dobili pre dva dana, u kome piše da je blokiranje "Gazele" krivično delo, a onda da okupljene navedu da skandiraju kako bi im to bilo opravdanje zbog čega blokiraju međunarodni auto-put.

Blokiranje auto-puta je krivično delo

Krivični zakon u članu 290 jasno kaže da ko postavljanjem prepreka na saobraćajnicama tako ugrozi javni saobraćaj tako da time dovede u opasnost život ili telo ljudi ili imovinu većeg obima, kazniće se zatvorom do tri godine.

Jedan od organizatora koji planiraju da blokiraju "Gazelu" je Aleksandar Jovanović Ćuta, koji je već bio akter nekoliko incidenata. Ćuta je pre samo nekoliko dana u Narodnu skupštinu nameravao da uđe sa biber-sprejom, a juče je pozvao i na rušenje državnog poretka na ulicama.

- Od Bratislava Gašića, od Aleksandra Vulina tražimo da urade jedino što treba da urade, da se momentalno sklone sa svojih funkcija. Bolje da to urade sami nego da ih narod menja na ulicama! - rekao je Ćuta.

Ćuta je dva puta tokom konferencije ponovio "ili će to uraditi sami, ili ćemo mi to uraditi na ulicama". 

Osim Jovanovića, jedan od organizatora ovog protesta je i Srđan Milivojević iz onoga što je ostalo u ruševinama Demokratske stranke.

Printscreen/Twitter
 

Milivojević se "proslavio" time što je javno izrekao da će deca i brat predsednika Vučića biti pronađeni u šahtu kao ubijeni lider Libije Moamer Gadafi. On, koji je, takođe, tražio oslobađanje čoveka koji je pozvao na ubistvo predsednika i državni udar - Dejana Petra Zlatanovića, sada je organizator "protesta protiv nasilja".

S druge strane, glavni ideolog opozicije Milovan Brkić je na prošlom protestu pozvao decu da uzmu puške u ruke i “reše sudbinu Srbije”. Te reči je glavni i odgovorni urednik "Tabloida" izgovorio samo par dana posle stravičnih masakara koji su šokirali Srbiju.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike