Kako su pljačkali Jeremić i Hanter: Vuk umešan u skandal Bajdenovih

13.05.2023

08:02

0

Jeremić je umešan je u aferu trgovine uticajem u čijem su središtu članovi porodice aktuelnog predsednika SAD Džozefa Bajdena - tvrde predsedavajući Odbora za nadzor američkog Predstavničkog doma Kongresa Džejms Komer

Kako su pljačkali Jeremić i Hanter: Vuk umešan u skandal Bajdenovih
Copyright Profimedia/Antonio Ahel/ATA Images

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić umešan je u aferu trgovine uticajem u čijem su središtu članovi porodice aktuelnog predsednika SAD Džozefa Bajdena - tvrde predsedavajući Odbora za nadzor američkog Predstavničkog doma Kongresa Džejms Komer i njegove kolege iz redova republikanaca.

Oni su, na osnovu bankarskih listinga, objavili složenu korupcionašku šemu u kojoj se nalazi i Jeremić, koji je 2015. i 2016. godine, lobirajući za mesto generalnog sekretara UN, održavao veze sa porodicom Bajden. Republikanci tvrde i da je on deo složenog korupcionaškog proboja kineskih kompanija, pa i same Komunističke partije Kine u vrh američke politike. Odbor je, kako kažu, pisao i Jeremiću, ali je on odbio da sarađuje.

Dokazujući da su članovi porodice Bajden želeli da profitiraju od "trgovanja uticajem", na Jeremićevu ulogu u ovoj aferi novinarima je ukazala članica Kongresa iz Južne Karoline Nensi Mejs. Pojednostavljeno, ona je objasnila da je Hanter, sin Džozefa Bajdena, njemu činio usluge, a da su Jeremić i njegov Centar za međunarodne odnose i ravnomerni razvoj povezani sa transferima više miliona dolara.

Ona je Jeremića nazvala "saradnikom Hantera Bajdena", tvrdeći da je lider NS tražio pomoć tadašnjeg potpredsednika Bajdena, na izborima za generalnog sekretara UN.

A.K./ATAImages
 

- Odbor je imao uvid u Jeremićev mejl Hanteru iz juna 2016, kojim je od mlađeg Bajdena tražio sastanak sa savetnikom za nacionalnu bezbednost tadašnjeg potpredsednika Džozefa Bajdena, Kolinom Kalom. Dve nedelje kasnije, Jeremić je poslao još jedan mejl u kom je rekao da se sastao sa Kalom. Jeremić se upoznao sa porodicom Bajden 2015, a iste godine kineska kompanija "Stejt enerdži" izvršila je tri uplate u ukupnom iznosu od tri miliona dolara "trustu mozgova" povezanom sa Jeremićem - rekla je Mejs, pozivajući se na bankovne evidencije.

 

Godine 2017, pošto je Bajden napustio potpredsedničku funkciju, "Stejt enerdži" je isplatio još tri miliona dolara Robinsonu Vokeru, koji je milion dolara prosledio Bajdenovima. Iako je šef Bele kuće tvrdio da njegova porodica nije primala uplate od kineskih entiteta, Mejsova navodi da su isplate pokazale da su međunarodni političari tražili Hantera Bajdena ne zbog njegovog iskustva, ili političkih sposobnosti, već isključivo zbog njegovih porodičnih veza i "zvučnog" imena. Odbor je pregledao evidenciju četiri banke, ali njegovi članovi veruju da postoji ukupno 12 relevantnih banaka.

Profimedia
 

Komer ističe da su članovi porodice aktuelnog američkog predsednika, uključujući njegovog sina Hantera, primili milione dolara od stranih entiteta u Kini i Rumuniji, uključujući i vreme kada je Bajden senior bio potpredsednik. On je uputio zahtev FBI za dokumenta koja bi rasvetlila ovaj slučaj, ali papire još nije dobio.

- Novac kineske Komunističke partije je preko privatnih firmi u SAD dalje uplaćivan na račune Bajdenovih. Ovo je možda i jedna od najvećih korupcionaških afera u istoriji američke politike i zahteva hitnu dalju istragu - ukazali su republikanci.

Objavljivanjem bankarskih listinga, koji se tiču i šefa Narodne stranke, "afera Bajden" koja dugo tinja Amerikom dobila je novi zalet. Jeremiću se u odgovornost pripisuje da je održavao veze sa Hanterom, indirektno omogućavajući prodor Kineza u američku visoku politiku i poslovni svet, kao i ostvarivanja uticaja u energetskom sektoru.

Skicu ove komplikovane interesne grupe američki mediji iscrtali su prateći suđenje kontroverznom biznismenu Patriku Hou, osuđenom za međunarodno podmićivanje i pranje novca 2018. godine. Ho je bio bivši šef "operative" kompanije "Čajna enerdži" sa sedištem u SAD.

Ima dokaze o zloupotrebama

Komer je od Jeremića zatražio sve dokumente, zapise i dokaze u vezi sa umešanošću porodice Bajden u inostrane poslovne poduhvate, uključujući i konekcije sa Komunističkom partijom Kine.

U Komerovom pismu iz februara ove godine, navedeno je da je pregledom svedočenja u slučaju "SAD protiv Hoa", osuđenog za međunarodno podmićivanje i pranje novca 2018. godine, utvrđeno da Jeremić ima evidencije i informacije u vezi sa poslovanjem porodice Bajden sa inostranstvom.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike