Pozivali omladinu da „uzme puške u ruke“: Stravične poruke na „protestu protiv nasilja“

08.05.2023

21:19

0

Deo opozicije koji je prisustvovao protestu je jasno pokazao da im je najbitnije da zasednu u fotelje

Pozivali omladinu da „uzme puške u ruke“: Stravične poruke na „protestu protiv nasilja“
Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

Dok se Srbija i dalje oporavlja od ogromnih tragedija koje su zadesile našu zemlju 3. i 4. maja, deo opozicije je u tome video priliku za samopromociju i prikupljanje jeftinih političkih poena.

Poslanici grupa Ujedinjeni, Narodna stranka, Zeleno-levi klub, Moramo-Zajedno i Demokratske stranke okupili su se ispred Skupštine Srbije na Protestu protiv nasilja, koji je formalno organizovao Srđan Milivojević, poslanik sa liste Marinike Tepić koji je svojevremeno priželjkivao smrt detetu i bratu predsednika Vučića. 

Foto: Printskrin/Tviter
 

Na protestima je govor održala aktivistkinja Kreni-promeni, Marina Vidojević, koju nisu predstavili kao političkog aktivistu već kao profesorku.

Koliko je deo opozicije koji je izašao na ulicu zaista zainteresovan za tragedije koje su zadesile našu zemlju, najbolje govori činjenica da je Vidojevićeva kao jedan od zahteva izložila smenu Branka Ružića iako je on još juče podneo neopozivu ostavku.

Poziv omladini da čini nasilje

A onda su sve maske pale. Na Protestu protiv nasilja, koji je navodno organizovan zbog masakara koje su počinili 13-godišnji dečak i 21-godišnji mladić, pred kamere je stao Milovan Brkić koji je poručio da bi klinci "puškama trebali da reše sudbinu Srbije".

- Desiće se to što se desiti mora. Kakva protestna šetnja? Mi treba da uđemo prema skupštini, da uhvatimo idiota i da mu otkinemo glavu - kazao je Brkić i opsovao majku predsedniku Vučiću.
S obzirom ko je stao u prvi red protesta, ovakve poruke su se mogle i očekivati.

Godinama sprovode nasilje

Treba se setiti blokada puteva širom Srbije kada su opozicioni aktivisti prebijali svakog ko je želeo da prođe i nastavi sa svojim svakodnevnim obavezama. Ne treba zaboraviti ni kako su Vuk Jeremić, Vladimir Gajić, Bora Novaković i Miroslav Aleksić, 25. juna 2021. godine, došli do Predsedništva u nameri da linčuju predsednika Vučića, koji je sam izašao pred njih i pozvao ih da ispune ono što su obećali. 

Treba se setiti i njihovih "mirnih" demonstracija iz juna 2020. godine ispred Skupštine, rušenje ograde ispred Predsedništva godinu ranije, napada na predsednika u skupštinskoj sali dok govori o Kosovu i Metohiji...

Sve ovo ukazuje da se radi o ljudima koji već godinama praktikuju i sprovode nasilje, ali to ne smeta da se danas predstavljaju kao „pacifisti“ koji bi nekome „otkidali glavu“.

Ipak, posle nemilih događaja koji su se dogodili na Vračaru i u Mladenovcu pre samo nekoliko dana, ostaje gorak ukus u ustima kada neko poziva omladinu da „uzme puške u ruke“.

Na kraju protesta otkriven je i pravi razlog za današnje okupljanje. 

Naime, organizator protesta Srđan Milivojević je po završetku okupljanja pozvao predsednika Srbije Aleksandra Vučić da napusti tu funkciju.

- Vučiću, odlazi! - poručio je Milivojević.

Time je deo opozicije koji je prisustvovao protestu pokazao koliko su zaista zabrinuti zbog nasilja i da im je mnogo bitnije da zasednu u fotelje, koje su im svakim izbornim ciklusom sve dalje.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike