Lajčak: Nacrt upravljačkog tima važna polazna tačka za predstojeće razgovore

08.05.2023

11:04

0

Autor: I.K.

Lajčak je naveo da su strane na sastanku u Briselu preduzele važan i simboličan korak ka uspostavljanju ZSO

Lajčak: Nacrt upravljačkog tima važna polazna tačka za predstojeće razgovore
Miroslav Lajčak - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

Specijalni predstavnik EU za dijalog Breograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da nacrt statuta Zajednice srpskih opština (ZSO), koji je predstavio Upravljački tim na sastanku u Briselu 2. maja, nije konačan, ali da je važna polazna tačka za predstojeće razgovore na nivou glavnih pregovarača.

Lajčak je, sumirajući na Fejsbuku proteklu sedmicu, naveo da su strane na sastanku u Briselu preduzele važan i simboličan korak ka uspostavljanju ZSO. 

Pozdravio je prihvatanje deklaracije o nestalim licima i ocenio da će to ne samo pomoći njihovim porodicama da pronađu mir već i unaprediti normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

Ipak, u međuvremenu Priština povlači poteze koji ne idu u prilog dijalogu, kao što je jednostrana odluka da "razreše dužnosti srpski Upravljački tim". 

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je ovim povodom da mandat Upravljačkog tima za izradu nacrta Statuta ZSO traje sve do kraja procesa formiranja Zajednice i ne postoji nijedan pravni osnov da Aljbin Kurti jednostrano i samovoljno razrešava to telo.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike