Bocan-Harčenko: Zapad nema želju da se ZSO formira, da ima Priština bi odavno pristala

08.05.2023

10:26

0

On je dodao da je Moskvi bilo veoma važno da se o Kosovu i Metohiji u UN razgovara tokom predsedavanja Rusije Savetom bezbednosti

Bocan-Harčenko: Zapad nema želju da se ZSO formira, da ima Priština bi odavno pristala
Aleksandar Bocan-Harčenko - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

Ambasador Rusije Aleksandar Bocan-Harčenko poručio je da Rusija u ovom teškom trenutku stoji uz Srbiju, sada, kao i uvek.

- Još jednom želim da izrazim najdublje saučešće zbog tragedija koje su zadesile Srbiju protekle nedelje - rekao je Bocan-Harčenko gostujući na TV Prva.

On je podsetio da su i predsednik Vladimir Putin i ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izrazili saučešće.

Tanjug/Jadranka Ilić
 

- Želimo porodicama poginulih da imaju snage da prežive to. Ovo je veoma teško vreme, a Rusija je sada, kao i uvek uz srpski narod - rekao je Bocan-Harčenko.

O Danu pobede

Govoreći o vojnoj paradi za Dan pobede, ambasador je rekao da je parada izraz ponosa za Rusiju.

- Na Zapadu postoji tumačenje da je cilj parade zastrašivanje. To apsolutno nije tako. Parada  je izraz našeg ponosa, podrške vojsci - rekao je Bocan-Harčenko i podsetio da u Rusiji slične tradicije postoje "vekovima".

Ambasador nije isključio mogućnost da Ukrajina napadne tokom Dana pobede.

- Moglo bi da bude napada, rekao je on. Svašta možemo da očekujemo od države koja se oslanja na neonacizam i državni terorizam - dodao je Bocan-Harčenko.

AP/Alexander Zemlianichenko
 

Ambasador je rekao da Rusija radi sve da ne dođe do direktnog sukoba sa SAD.

- Veoma smo uzdržani i ne radimo ništa što bi moglo da izazove direktni sukob sa SAD, uprkos provokacijama sa njihove strane, uključujući temu nuklearnog oružja. Ne postoji procedura koja bi izbacila Rusiju iz Ujedinjenih nacija - rekao je Bocan-Harčenko.

"Sve što se događa na KiM dokazuje da smo bili u pravu"

On je dodao da je Moskvi bilo veoma važno da se o Kosovu i Metohiji u UN razgovara tokom predsedavanja Rusije Savetom bezbednosti.

- Sve što se događa na KiM pokazuje da smo bili u pravu. Da Zapad - bez obzira na njihove izjave - nema želje za stvaranje Zajednice srpskih opština - zaključio je Bocan-Harčenko.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike