Kurti nastavlja da blokira dijalog: Upravljački tim uradio svoj posao, razrešenje logičan proces

07.05.2023

14:34

0

Kurti je naveo da nije zadovoljan onim što mu je prezentovano 2. maja

Kurti nastavlja da blokira dijalog: Upravljački tim uradio svoj posao, razrešenje logičan proces
Aljbin Kurti - Copyright TANJUG/ DOPISNIK KiM

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izjavio je da je Upravljački tim koji je predložio nacrt Statuta Zajednice srpskih opština obavio svoju funkciju te da je smena tog tima i razrešenje prirodan i logičan proces, prenosi Reporteri.

"Upravljački tim je uradio svoj posao, nemamo razloga više da ga slušamo, rekao je sve što je imao da kaže 2. maja u Briselu. Njegov rad je završen i njegovo razrešenje je prirodan i logičan proces", rekao je Kurti.

On je naveo da nije zadovoljan onim što mu je prezentovano 2. maja jer, kako je rekao, očita je velika želja da se na Kosovu stvori Republika Srpska.

Istakao je da stvaranje Republike Srpske na Kosovu neće da dozvoli.

"Strpljivo i pažljivo smo slušali Upravljački tim. Zahtev naših evropskih i američkih partnera bio je da saslušamo prezentaciju koju će tim da održi. Nismo bili zadovoljni činjenicom da se taj Upravljački tim nije prvo sastao sa ministrom administracije lokalne samouprave Eljbertom Krasnićijem, uprkos činjenici da ih je pozvao 18. aprila. Otišli ​​smo u Brisel i slušali prezentaciju nacrta Statuta. Bile su dve dame od četiri člana tima, koje su iznele suštinu i predstavile šest, sedam članova u kojima smo videli da se radi o velikoj želji da se formira Republika Srpska na Kosovu, pa smo rekli da izražavamo naše suštinsko neslaganje sa tim nacrtom Statuta", rekao je Kurti.

On je rekao da je 2. maja dao svoj predlog kako bi trebalo uskladiti član 7 postignutog sporazuma koji govori o adekvatnom nivou samoupravljanja srpske zajednice, ali da posrednici nisu ocenili taj predlog, a da ga srpska strana nije ni pročitala.

"Ovaj nacrt vizije koji sam tamo izneo inspirisan je hrvatskim modelom za nacionalne manjine. Sporazum o modelu zaštite srpske manjine u Hrvatskoj prihvatila je i Srbija. Ako je Srbija to prihvatila sa Hrvatskom, smatramo da će to morati da prihvati i kod nas. Ne zanima me da kontrolišem Srbe, niti da kršim njihova prava, niti bilo koju manjine, niti građanina Republike. Konkretno, za član 7 osnovnog sporazuma, ponudio sam nacrt vizije za koji se nadam da će dobiti ocenu od evropskih posrednika“, rekao je on.

Kako je naveo, veruje da će sledeći korak biti sastanak sa posrednicima i da će se to desiti tokom ovog meseca. 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Kosovo onlajn

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike