EU traži poništavanje mandata na severu KiM, Priština ignoriše

04.05.2023

13:55

0

Zuljfaj je poručio da tzv. prištinska vlada ne planira da formira još jedan upravljački tim za nacrt statuta

EU traži poništavanje mandata na severu KiM, Priština ignoriše
Copyright AP Photo/Fred Sierakowski)

Politički savetnik premijera privremenih prištinskih institucija Jeton Zuljfaj rekao je danas da je Evropska unija zatražila da novoizabrani predsednici opština na severu Kosova i Metohije ne polažu zakletve i da im se ponište mandati.

On je poručio da ne mogu da se ispostavljaju zahtevi za promenu zakonskih uslova koji su definisani ustavom i zakonima tzv. Kosova, prenosi Koha.

"Imamo gradonačelnike koji su izabrani u skladu sa zakonskom procedurom. Osuđujemo namerni bojkot Srpske liste, koji je evidentno bio pogrešan. Međutim, njihov bojkot je pogrešna odluka koju ne možemo da tolerišemo", poručio je Zuljfaj.

Govoreći o statutu Zajednice srpskih opština koji je srpski upravljački tim predstavio na sastanku u Briselu, naveo je da je takav predlog skandalozan i potpuno neprihvatljiv za Prištinu.

"Nacrt koji su predstavili, za nas je potpuno neprihvatljiv. Ovaj tim je sada demontiran i više nam nije potreban", rekao je Zuljfaj i dodao da će kosovska strana izneti svoje ideje na sledećem sastanku.

"Kada budemo razgovarali sledeći put, imaćemo svoje ideje. Nije samo naš zahtev da ZSO ne treba da ima izvršna ovlašćenja, to je i stav EU i SAD", istakao je on.

Zuljfaj je poručio da prištinska vlada ne planira da formira još jedan upravljački tim za nacrt statuta.

"Taj upravljački tim više nikom nije potreban. Tim je predstavio svoju želju za Republikom Srpskom na Kosovu. Njihov nacrt statuta smo proglasili neprihvatljivim. Sada smo u novoj fazi kad imamo viziju premijera", naveo je on.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike