Kina ne zaboravlja bombardovanje ambasade u Beogradu: "NATO i SAD imaju dug u krvi prema našem narodu"

26.03.2021

16:25 >> 17:40

0

Autor: M. I.

Kina i Srbija su dve zemlje koje se ne plaše moći, rekla je portparolka kineskog Ministarstva spoljnih poslova

Kina ne zaboravlja bombardovanje ambasade u Beogradu: "NATO i SAD imaju dug u krvi prema našem narodu"
Copyright Foto :24sedam/Goran Sivački

Severnoatlantska alijansa (NATO), na čelu sa SAD, koja je 1999. godine bombardovala tadašnju Jugoslaviju i ubila mnogo nedužnih civila, među kojima i troje kineskih novinara, i dalje ima „dug u krvi” prema kineskom narodu, saopšteno je danas iz kineskog Ministarstva spoljnih poslova.

Kako piše kineski „Global tajms”, portparolka kineskog Ministarstva spoljnih poslova Hua Čunjing je povodom obeležavanja godišnjice NATO agresije na našu zemlju rekla da NATO ne treba da zaboravi 1999. godinu, kada je, uz ozbiljno kršenje međunarodnih zakona i osnovnih normi međunarodnih odnosa, bombardovao tadašnju Jugoslaviju.

– Kina želi da podseti NATO da i dalje ima dug u krvi prema kineskom narodu. Preminuli su otišli, ali živima je potrebna veća budnost i razmišljanje – rekla je ona.

pročitajte još:

Hua je dodala da politika hegemonije i dalje ugrožava svetsku sigurnost i stabilnost, te da ljudi ne bi smeli da zaborave nevine civile koji su izgubili živote pod bombama NATO pakta.

Ona je rekla da Kina poziva sve zemlje da se bore protiv nasilja i hegemonizma i sarađuju sa drugim stranama u zaštiti svetske bezbednosti i stabilnosti.

– Bilo da je u pitanju Jugoslavija, Irak, Libija ili Sirija, nikada ne treba da oprostimo gubitak života običnih ljudi, koji su nastradali u ponovljenim bombardovanjima, pod zidovima obrušenim granatama, na slavnim istorijskim mestima koje je odneo plamen – navela je portparolka.

Profimedia

“Puna su im usta ljudskih prava”

Hua je dodala da SAD i neke zapadne zemlje imaju “puna usta ljudskih prava, ali su im usta zatvorena kad je reč o njihovim odgovornostima”.

– Kada su besramno počeli rat protiv jedne suverene zemlje, bez odobrenja Saveta bezbednosti, uzrokujući na stotine i hiljade smrti i izbeglištvo miliona, da li su ikada brinuli o ljudskim pravima u tim zemljama. Da li pod tim podrazumevaju međunarodna pravila? Zar ne bi trebalo da budu odgovorni za svoje ratne akcije – zapitala se ona.

Kina i Srbija se ne plaše moći

Prema rečima kineskog Ministarstva spoljnih poslova, Kina i Srbija su dve zemlje koje se ne plaše moći i koje slave mir.

– Kina je spremna da radi sa Srbijom i svim miroljubivim zemljama na očuvanju međunarodne pravednosti i na promociji mira, stabilnosti i razvoja – rekla je Hua dodajući da su „davno prošla vremena kada su veliki maltretirali male, a jaki slabe”.

Profimedia

Podsetimo, kineska ambasada u Beogradu bombardovana je 7. maja 1999. godine u 23:45 časova. Tri projektila NATO alijanse su pogodila zgradu ambasade na Novom Beogradu. Tom prilikom poginulo je troje kineskih državljana, a više njih je ranjeno.

Posle napada širom sveta su održani protesti ispred ambasada SAD. Masovni protesti izbili su i u Kini gde su demonstranti nosili parole i uzvikivali: “Dug u krvi platićete krvlju”.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike