U Briselu nastavak dijaloga Beograda i Prištine, na stolu dve teme - pitanje nestalih i Zajednica srpskih opština

02.05.2023

07:14

0

Specijalni predstavnik EU za dijalog, Miroslav Lajčak, ocenio je da će ovaj sastanak u Briselu biti posebno važan

U Briselu nastavak dijaloga Beograda i Prištine, na stolu dve teme - pitanje nestalih i Zajednica srpskih opština
Aljbin Kurti, Žozep Borelj, Miroslav Lajčak, Aleksandar Vučić - Copyright Profimedia AP/Lisa Leutner/Virginia Mayo

U Briselu se danas nastavlja dijalog Beograda i Prištine, a glavne teme sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija biće Deklaracija o nestalim licima i nacrt statuta Zajednice srpskih opština na severu KiM. Prema najavi iz Brisela, sastanak počinje u 18 sati.

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak, ocenio je da će ovaj sastanak u Briselu, u okviru dijaloga Beograda i Prištine, biti posebno važan. Peter Stano, portparol izjavio je da "EU kao posrednik pokušava da pomogne obema stranama da postignu napredak, da idu napred u procesu dijaloga i da ispune svoje obaveze".

-Zajednica srpskih opština je nešto što je već dogovoreno i treba da bude implementirano, kao i brojne stvari koje su dogovorene i isto tako treba da budu ispunjene. Mi idemo napred, radimo sve što možemo da pomognemo obema stranama da naprave neophodan napredak ka implementaciji, rekao je Stano nedavno.

U susret sastanku, Aljbin Kurti nastavlja sa provokacijama te ističe da nije video nacrt statuta Zajednice srpskih opština, ali smatra da je taj dokument trebalo da bude predstavljen prvo njemu. Takođe ponavlja da "neće dozvoliti stvaranje nekog oblika Republike Srpske". 

Nakon sramnih izbora u četiri srpske opštine na severu KiM, Priština je nastavila sa provokacijama podržavajući odluku o otvaranju mosta preko Ibra. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ocenjujući izbore kao referendumsko pitanje za Srbe sa KiM, rekao je i da odluka o otvaranju mosta između Južne i Severne Mitrovice ima samo jedan cilj - da protera Srbe sa KiM.

-To je njihova dugogodišnja ideja i mnogo godina se naš narod tome suprotstavljao. Učinićemo sve što je u našoj moći da sačuvamo mir. Ali im takođe poručujemo i pre tog 2. maja i Brisela, a to će se nastaviti i posle toga - nemojte ni da sanjate da ćete uspeti u svojim nakanama da proterate ili uništite Srbe u bilo kojem delu KiM, u tom slučaju znaćemo šta ćemo, poručio je nedavno Vučić. 

Od prethodog sastanka Priština je dobila viznu liberalizaciju, a pokrenuta je i procedura za prijem tzv. Kosova u Savet Evrope. Priština je, takođe, najavila i izmene zakona o eksproprijaciji, što Srbi doživljavaju kao akt koji će olakšati otimanje zemlje od lokalnih Srba na severu pokrajine ne bi li se na njihovim imanjima gradile vojno-policijske baze.

Srpski zvaničnici pred sastanak ističu - crvene linije su dobro poznate, ako ne dođe do formiranja Zajednice srpskih opština, na šta Srbi čekaju već deset godina, nema dalje implementacije postignutog sporazuma.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike