Lični stav: Intervju kojim je Aljbin Kurti zapušio sam sebi usta

01.05.2023

12:43

0

Konačno je shvatio, samo još da to i primeni sutra u Briselu i dijalog može da počne

Lični stav: Intervju kojim je Aljbin Kurti zapušio sam sebi usta
Aljbin Kurti - Copyright AP Photo/Boris Grdanoski

Da sam Aljbin Kurti, ne daj bože, jedno vreme ne bih davala intervjue.

Očigledno je da je sve argumente za potpuno neosnovanu nezavisnost države koja mu se priviđa iskoristio i sada „iz pete“ vadi parole koje ga, zapravo, više ukopavaju nego što mu pomažu. I nije da bih mu pomagala, nego ovom činjenicom da mu otvorim oči, pa da krene dijalog.

Elem, u najnovijem intervjuu za hrvatsku agenciju Hina, Kurti govori o predstojećem dijalogu u Briselu, sutra, 2. maja, te ponovo preti, vređa, provocira sagovornika i državu koju predstavlja i time pokazuje da mu do dijaloga uopšte nije stalo. Ali, dobro, to je stara dobro poznata činjenica. Da se vratimo na intervju. 

Kompletan intervju kada bi se samo ono što se odnosi na tzv. Kosovo, zamenilo rečju Srbija, funkcionisalo bi. Dakle, Kurti na Kosovu, koje on vidi kao nezavisno, ne dozvoljava i naziva najpogrdnijim imenima ono što je to isto Kosovo zapravo uradilo Srbiji. I sad čovek postavlja pitanje, pa kako očekuje od Srbije da dozvoli ono što on neće da dozvoli na tom Kosovu koje bi voleo da otcepi od matice. 

Da krenemo redom.

Nazivajući uporno Zajednicu srpskih opština pokušajem da se stvori nova Republika Srpska, Kurti kaže u gorepomenutom intervjuu: „Priština neće dopustiti satelitsku paradržavu s destruktivnom suštinom koja bi potkopavala državnost Kosova". Okej, hajde da ovo „Kosovo“ zamenimo rečju „Srbija“, a „Priština“ rečju „Beograd“.

„Beograd neće dopustiti satelitsku paradržavu s destruktivnom suštinom koja bi potkopavala državnost Srbije“ – poznato zvuči?

Onda dalje Kurti kaže: "Naša zemlja je normalna demokratska zemlja koja daje individualna i druga prava svojim građanima, ali ne dopušta teritorijalizaciju zasnovanu na etničkoj pripadnosti jer je to protivno demokratiji i republici". 

Okej, i tu možemo da njegovo tzv. Kosovo zamenimo rečju Srbija i sve funkcioniše. A to kaže čovek čija je samoproglašena i međunarodno još nepriznata država osnovana po principu etničke pripadnosti i njeni građani bi bili najsrećniji kada bi bila monoetnička, te kada bi svi Srbi, ako može, nestali odatle gde su rođeni.

Potom tvrdi Kurti da „on služi svim građanima Kosova bez obzira na etnički identitet, socijalnu pozadinu ili versku pripadnost“. Služi, služi, posebno policija služi da hapsi a bogami i puca i to u decu i sudstvo služi da osuđuje, a i građani su na usluzi kada treba obijati srpske kuće.

Onda, da nije tragično bilo bi smešno, Kurti braneći se od Zajednice srpskih opština kaže:

"Teritorijalni suverenitet i integritet su nešto što ne sme biti povređeno". Pa Kurti, rekao si suštinu. Da, teritorijalni suverenitet i integritet su nešto što ne sme biti povređeno. Ali Srbije. Da.

Konačno je shvatio, samo još da to i primeni sutra u Briselu, da sve što smatra za našu južnu pokrajinu, počne da smatra i za državu Srbiju. I dijalog može da počne.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike