Teror nad Srbima se nastavlja: Priština podržala odluku odbornika da se otvori most na Ibru, Lajčak poručuje: Nije vreme za to

30.04.2023

08:26

0

Autor: I.K.

Otvaranje glavnog mosta na Ibru je deo dijaloga između Beograda i Prištine

Teror nad Srbima se nastavlja: Priština podržala odluku odbornika da se otvori most na Ibru, Lajčak poručuje: Nije vreme za to
Kosovska Mitrovica - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Odbornici Skupštine opštine severnog dela Kosovske Mitrovice doneli su odluku da se pošalje zahtev o omogućavanju slobode kretanja za automobile na glavnom mostu na Ibru, koji razdvaja južni i severni deo, kao i da se oslobodi prostor oko tog mosta, potvrdio je Tanjugu odbornik mitrovačke građanske inicijative, Skender Sadiku.

Ovu odluku podržala je Vlada privremenih prištinskih institucija. Iz prištinske vlade su za RTK naveli da prvi stav člana 35. ustava tzv. Kosova garantuje slobodno kretanje građana KiM u bilo kom mestu stanovanja.

Inicijativa da se otvori mitrovički glavni most zahtev je odbornice iz partije Pokreta Samoopredeljenje Aide Ferati, koja je istakla da zahtev treba proslediti Kosovskoj policiji, Kforu, Euleksu i ostalim međunarodnim organizacijama i nadležnim organima. Od ukupno 16 odbornika, na sednici je bilo njih 14, od kojih je 12 glasalo "za".

Jedini srpski odbornik Dušan Milunović je glasao protiv, a Betim Osmani iz Mitrovičke građanske inicijative je bio uzdržan.

Nakon što su Srbi napustili sve prištinske institucije novembra prošle godine, 14. decembra, odbornici Srpske liste u Severnoj Mitrovici, zamenjeni su  Albancima i Bošnjacima, koji su bili sledeći na listi sa najviše osvojenih glasova. Zamenjeno je svih 16 odbornika, a u novom skupštinskom savezu je i jedan Srbin, Dušan Milunović, iz Građanske inicijative "Za srpski opstanak".

Otvaranje glavnog mosta na Ibru je deo dijaloga između Beograda i Prištine.

Lajčak: Nije pravo vreme

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak poručio je da nije pravo vreme da se glavni most u Kosovskoj Mitrovici preko reke Ibar pusti u saobraćaj.

Reagujuči na zahtev Skupštine opštine Severna Mitrovica da se ponovo u saobraćaj pusti most koji spaja severni deo Mitrovice sa južnim, on je upozorio da bi to moglo da izazove još jednu krizu.

Naveo je da atmosfera "očigledno nije dobra za to" i da se ''crvene linije moraju poštovati'', prenosi portal Reporteri. Lajčak je poručio i da je dogovor iz Ohrida prava platforma i "dvostruka pobeda" jer, kako je rekao, ima mnogo koristi za obe strane.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike