Brnabić u Hrvatskoj poručila da je Vučićeva poseta Jasenovcu pitanje organizacije: "Njegovi preci stradali su na tim stratištima"

30.04.2023

19:26

0

Predsednica Vlade je rekla da je sa premijerom Hrvatske Andrejem Plenkovićem razgovarala o želji predsednika Srbije Aleksandra Vučića da poseti Jasenovac, položi cvet i upali sveću

Brnabić u Hrvatskoj poručila da je Vučićeva poseta Jasenovcu pitanje organizacije: "Njegovi preci stradali su na tim stratištima"
Copyright TANJUG/ FOTO HINA/ DANIEL KASAP

Predsedica Vlade Ana Brnabić izjavila je danas u Zagrebu da je sa premijerom Hrvatske Andrejem Plenkovićem razgovarala o želji predsednika Srbije Aleksandra Vučića da poseti Jasenovac, položi cvet i upali sveću na tom stratišu i da joj je tom prilikom rečeno da je to pitanje tajminga i organizacije.

Brnabić je to rekla odgovarajući na pitanje hrvatskih novinara o razgovoru koji je vodila sa premijerom Hrvatske Andrejem Plenkovićem kojima je naglasila i da je svesna da Hrvatska Srbiji zbog nerešenih pitanja može da pravi problem oko pristupa EU, kao što ih Bugarska pravi Severnoj Makedoniji, ali da se toga apsolutno ne plaši.

- Da li se bojim toga, apsolutno da ne, radićemo svoj posao. Hrvatska treba da vidi da li je njen interes u proširenju ili da pravi probleme, ali je to unutrašnje pitanje Hrvatske, sa druge strane mislim da u EU nema naročitog apetita za proširenje. Meni deluje da ćemo svi na ZB malo pričekati za proširenje, a do tada imamo mnogo vremena da rešimo otvorena pitanja - rekla je Brnabić odgovarajući na pitanje da li se boji zastoja oko pristupa i da li Zagreb zbog zastoja u rešavanju sudbine nestalih može da pravi problem Srbiji.

Na pitanje o nameri predsednika Vučića da poseti Jasenovac rekla je da Vučić nije odustao od zahteva, i dodala da je Plenkovića zamolila da Hrvatska razmotri zahtev.

24sedam/R.C.
 

- Vučiceva želja je civilizacijska norma koja bi trebalo da bude potpuno normalna. Želeo je samo da ode u Jasenovac da postavi cvet, da upali sveću. Njegovi preci stradali su na tim stratištima. Neformalno je tražio nekoliko puta da ide u privatnu posetu, a kada su rekli da treba da ide u službenom kapacitetu uputili smo zahtev i nikada nismo dobili odgovor - kazala je ona.

Vezano za razgovor sa Pelnkovićem na tu temu kaže da je dobro što su mogli da razgovaraju o svim temama.

Izrazila je zadovoljstvo što sastanak nije bio samo protkolaran već što su se na sto stavile sve stvari koje opterećuju.

Na pitanja novinara koji su pitanje nestaih apostrofirali kao najteže, rekla je da joj je drago što je u 2023. napravljen pomak po tom pitanju - nadležna tela su se sastala i određene aktivnosti su obavljene i u martu.

- I nas to opterećuje, u mrtvačnicama u Zagrebu, Rijeci u Osjeku postoje posmrtni ostaci 878 nedientifikovanih osoba koje treba identifikovati, to je nešto na šta se čeka godinama, Srbija je pozudano tvrdim otvorena da rešimo sva otvorena pitanja - rekla je i naglasila da je to ne politički već civilizacijski i ljudski čin i jedna od privh tema na kojoj će se raditi.

"Pitanje nestalih neće ostati samo slovo na papiru"

Na pitanje da li veruje da rešavanje pitanja nestalih neće ostati na papiru, naglasila je da neće, i podsetila da Srbija čeka identifiakciju 878 posmrtnih ostataka nestalih kao i to da je Beograd rešio sve zamolncie iz Zagreba.

Naglasila je da su to teška pitanja i za Srbiju i za Hrvatsku.

- Daću sve od sebe da odnosi nastave da napreduju da budu pozitivniji da nadograđujemo ovaj sastanak i ovu posetu - navela je Brnabić.

Na pitanje šta misli o izjavi koju je dala ranije da je Hrvatska neprijateljska zemlja kada je bilo reči o blokadi uvoza nafte, Brnabić je rekla da stoji iza rečenog i da misli da je to trenutak kada se enrgetika korisiti u politčke svrhe, što, kako je ocenila, nije dobro i primereno za dve susedne zemlje. Brnabić je na pianje kako se oseća trentuno u Hrvatskoj rekla - zahvaljući vama ne baš najbolje i dodala da je veruje da je to zbog prirode pitanja.

- Ja se uvek dobro osećam u Hrvatskoj imamo mnogo prijatelja, deo rodbine, posebnu emociju koja me vezuje za Staru Bašku i Krk - navela je ona i naglasila da prvo treba da se zatvori deo nekih otvorenih pitanja kako bi išla na Krk, za koji je vezuje posebne emocije iz detinjstva, te izrazila uverenje da to možemo da iskoristimo takve emocije za zatvaranje nekih otvorenih pitanja.

Podsetila da je i Vučić rekao da odnosi Srbije i Hrvatske treba da prave osovinu za stabilne odnose i novi Balkan.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike