Vlada Srbije donela odluku: Grade se memorijalni centri u Donjoj Gradini i Beogradu

27.04.2023

15:30

0

Autor: I.K.

Na ovaj način bi se obezbedilo trajno sećanje na žrtve genocida i stradanje u Drugom svetskom ratu

Vlada Srbije donela odluku: Grade se memorijalni centri u Donjoj Gradini i Beogradu
predsednik Srbije polaže venac na stratištu srpskog naroda - Copyright Instagram/buducnostsrbijeav

Vlada Srbije donela je danas Zaključak kojim je odlučeno da zajedno sa Republikom Srpskom izgradi dva memorijalna centra posvećena jasenovačkim žrtvama. 

Predloženo je da se memorijalni centri izgrade u Donjoj Gradini, kao mestu stradanja na kojem su sprovođene egzekucije, zlostavljani zatočenici i zarobljenici logora Jasenovac, i u Beogradu, kao glavnom gradu Republike Srbije, čime bi se obezbedilo trajno sećanje na žrtve genocida i stradanje u Drugom svetskom ratu, saopšteno je posle sednice Vlade.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić prilikom obeležavanja Dana sećanja na žrtve zločina - genocida NDH u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu u Donjoj Gradini, potvrdio je da su dve vlade dogovorile izgradnju dva memorijalna centra.

-Republika Srbija i Srpska izgrade memorijalni centar u Donjoj Gradini, da uvek možemo da ga posećujemo i da svako iz Srbije i Republike Srpske zna kakva je to svetinja za naš narod, a jedan memorijalni centar u Beogradu da svaki stranac može da poseti taj centar i da zna šta se dogodilo u Jasenovcu i kakvi su strašni zločini činjeni ovde samo zato što su bili Srbi i pravoslavne vere... Ako nismo u stanju da negujemo kulturu sećanja, ništa nećemo imati u budućnosti, nećemo biti vredni opstanka, poručio je tom prilikom Vučić. 

Vlada je donela i Odluku o obrazovanju Radne grupe za pripremu polaznih osnova za uzajamno priznavanje profesionalnih kvalifikacija u regionu Zapadnog Balkana, sa ciljem davanja podrške Aktivnostima iz Akcionog plana za uspostavljanje Zajedničkog regionalnog tržišta za period 2021.-2024. (koji je usvojen u okviru Samita lidera Zapadnog Balkana u Sofiji, 10. novembra 2020. godine), a koje podrazumevaju međusobno priznavanje akademskih i profesionalnik kvalifikacija na teritoriji Zapadnog Balkana, u okviru inicijative Mini Šengen, radi olakšavanja kretanja ljudi, odnosno kvalifikovane radne snage. 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike