Žigmanov: Plenković dolazi u Srbiju u drugoj polovini juna

30.04.2023

16:03

0

On je naveo da je to dogovoreno na sastanku Plenkovića i premijerke Srbije Ane Brnabić u Zagrebu

Žigmanov: Plenković dolazi u Srbiju u drugoj polovini juna
Copyright TANJUG/ FOTO HINA/ DANIEL KASAP

Premijer Hrvatske Andrej Plenković posetiće Srbiju u drugoj polovini juna, saopštio je danas ministar za ljudska i manjinska prava Tomislav Žigmanov.

On je naveo da je to dogovoreno na sastanku Plenkovića i premijerke Srbije Ane Brnabić u Zagrebu.

"To će biti u drugoj polovini juna gde će, osim Hrvatskog nacionalnog vijeća kao krovne institucije u Srbiji, jedan od domaćina biti i predsednica vlade", najavio je Žigmanov, prenosi Hina.

TANJUG/ FOTO HINA/ DANIEL KASAP
premijeri Srbije i Hrvatske, Ana Brnabić i Andrej Plenković

 

On je istakao da su predstavnici hrvatske nacionalne manjine u Srbiji ohrabreni nakon današnjeg sastanka premijera Hrvatske i Srbije, na kojem se "odgovorno pristupilo" otvorenim pitanjima, ali i nedvosmislenom porukom da će Hrvatska podupirati evropski put Srbije.

"Svest o osetljivosti i potreba da se ista na pozitivan način razreši, otvorila je, čini mi se, novu nadu kada je u pitanju perspektiva hrvatsko-srpskih odnosa", naveo je Žigmanov.

Kroz institucionalnu komunikaciju, rešavanje tih osetljivih pitanja poput nestalih tokom rata devedesetih, na kraju će dovesti do pozitivnog ishoda, rekao je Žigmanov nakon Velike skupštine Srpskog narodnog vijeća u zagrebačkoj koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski.

Uzlazni trend komunikacije i saradnje između dve države imaće za posledicu "pozitivno razrešavanje svih otvorenih pitanja, stvaranje stabilnih odnosa između dve države, a onda i dva naroda", smatra Žigmanov.

TANJUG/ PEĐA VUČKOVIĆ
Ana Brnabić, Andrej Plenković i Milorad Pupovac

 

Ministar se osvrnuo i na pad broja Hrvata u Srbiji, rekavši da se deo problema odnosi na činjenicu da su Hrvati u Srbiji natprosečno stari.

"Gotovo 10 godina je prosečan Hrvat stariji od prosečnog građanina Republike Srbije. Neizvesna je ekonomska situacija, naročito u područjima u kojima žive Hrvati. Isključeni su iz procesa donošenja odluka i uticaja na odluke, posebno u lokalnim zajednicama kada su u pitanju politike i mere koje se tiču razvoja sredina u kojima Hrvati žive", naveo je Žigmanov.

On je danas, uz potpredsednicu hrvatske vlade Anju Šimpragu, prisustvovao sastanku premijerke Srbije Ane Brnabić i premijera Hrvatske Andreje Plenkovića.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike