Premijerka Brnabić u Zagrebu: Napravili smo kvalitetan iskorak, vrata svih i predsednika Srbije su otvorena za dijalog

30.04.2023

14:40

0

Autor: 24sedam

Premijerka je pozdravila potpisanu Deklaraciju o saradnji Srba iz Hrvatske i Hrvata iz Srbije

Premijerka Brnabić u Zagrebu: Napravili smo kvalitetan iskorak, vrata svih i predsednika Srbije su otvorena za dijalog
premijerka Srbije Ana Brnabić - Copyright TANJUG/ PEĐA VUČKOVIĆ

Premijerka Ana Brnabić poručila je danas u Zagrebu da želi da posete zvaničnika dve zemlje budu češće te da se ti susreti iskoriste za razgovore o svim otvorenim pitanjima na što racionalniji način, i o temama koje su važne za budućnost i građana i privrede.

- Drago mi je što smo, čini se, makar za sada, jer to se kod nas ipak nikada ne zna, uspeli da napravimo dobar i kvalitetan iskorak u 2023. godini, pre svega zahvaljujući Miloradu Pupovcu i ministru Tomislavu Žigmanovu i ja im se zahvaljujem zbog toga, rekla je premijerka Brnabić na skupštini Srpskog narodnog vijeća u Zagrebu.

Premijerka je pozdravila potpisanu Deklaraciju o saradnji Srba iz Hrvatske i Hrvata iz Srbije, koju su predstavnici političkih partija manjina u Srbiji i Hrvatskoj potpisali u januaru ove godine.

- Iskreno se nadam da je na ovaj način otvorena nova dimenzija saradnje koja će vrlo brzo dati konkretne rezultate, a možda je i ova moja današnja poseta i boravak u Zagrebu upravi konkretan rezultat ovoga - rekla je Brnabić.

Podsetila je i da je u januaru ministar Ivica Dačić zajedno sa ministrima Tanjom Miščević i Tomislavom Žigmanovim, prisustvovao Božićnom prijemu SNV-a u Zagrebu, zatim se predsednik Aleksandar Vučić sreo sa hrvatskim premijerom Andrejem Plenkoviće na marginama foruma u Davosu, te su usledili novi susreti zvaničnika.

- Očekujemo da se ove godine, i radićemo na tome, održe i političke konsultacije ministarstva spoljnih poslova naše dve zemlje - rekla je Brnabić.

TANJUG/ PEĐA VUČKOVIĆ
Ana Brnabić, Andrej Plenković, Milorad Pupovac

 

Premijerka je istakla da je danas imala dobre i konkretne razgovore sa premijerom Andrejem Plenkovićem oko projekata, kao što su ponovno uspostavljanje železničkog saobraćaja između Beograda i Zagreba i Ljubljane, a takođe su se, kaže, dotakli svih otvorenih pitanja koliko god teška i emotivna ona bila.

- Razgovarali smo o tome kako da krenemo u rešavanje ovih pitanja, podvukla je premijerka Srbije.

Ona je dodala da su Vlada Srbije i predsednik Vučić, što se tiče srpske zajednice u Hrvatskoj,  duboko posvećeni i stalo im je do toga da osete da imaju svu pomoć i podršku u svakom trenutku.

Ona je podsetila da je od 2016. godine sve više finansijski ulagano u projekte srpske zajednice u Hrvatskoj, navodeći da je do sada uloženo više od šest miliona evra. Dodatno je, kaže, upućena pomoć Hrvatskoj u iznosu od 2,5 miiona evra za saniranje posledica zemljotresa, te je dodatno upućena pomoć SPC u Hrvatskoj.

Premijerka je poručila da su vrata svih institucija u Srbiji, uključujući i predsednika, otvorena za dijalog sa predstavnicima Srba u Hrvatskoj, ali i Hrvata u Srbiji.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike