Plenković na Skupštini SNV: Da donosimo odluke koje će poboljšati položaj Srba i drugih nacionalnih manjina u Hrvatskoj

30.04.2023

14:33

0

Naglasio je da Hrvatska ceni što je Tomislav Žigmanov postao ministar u novoj Vladi Srbije, što je važna poruka za Hrvate u Srbiji

Plenković na Skupštini SNV: Da donosimo odluke koje će poboljšati položaj Srba i drugih nacionalnih manjina u Hrvatskoj
premijer Hrvatske Andrej Plenković - Copyright TANJUG/ FOTO HINA/ DANIEL KASAP

Treba da donosimo odluke koje će poboljšati položaj Srba i drugih nacionalnih manjina u Hrvatskoj, rekao je danas hrvatski premijer Andrej Plenković na četvrtoj Velikoj skupštini Srpskog narodnog vijeća (SNV) održanoj u Zagrebu.

Pitanje Srba u Hrvatskoj se rešava u Zagrebu, i to je najveća vrednost dijaloga koji smo uspostavili sa srpskom manjinom u Hrvatskoj, poručio je Plenković.

Kako je istakao, dogovor je sa predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić da se napravi inventar otvorenih pitanja na nivou ministarstava spoljnih poslova, i da to služi kao preduslov za rešavanje svih daljih otvorenih pitanja između dve zemlje i može doprineti jačanju odnosa.

"Kao predsednik Vlade koji već sedmu godinu održava snažno partnerstvo sa svim predstavnicima nacionalnih manjina u Saboru, ali i sa svima u Hrvatskoj, negujući otvoreno i tolerantno društvo u kome Hrvatska u 2023. godine predstavlja zemlju koja je rešila sva svoja ključna nacionalna pitanja. Hrvatska je stekla međunarodnu poziciju u kojem smo praktično ostvarili sve državno-političke ciljeve u poslednjih 30 godina", poručio je Plenković.

Kako je objasnio, "to radimo sa pouzdanjem i željom da svi koji žive u Hrvatskoj, bilo Hrvati ili pripadnici nacionalnih manjina, uživaju sva prava, osećaju se dobro i doprinose hrvatskoj državi".

Prema njegovim rečima, savremena i moderna Hrtvatska je zemlja koja štiti manjinska prava, poštuje i jača vladavinu prava i demokratiju uopšte.

Naglasio je da Hrvatska ceni što je Tomislav Žigmanov postao ministar u novoj Vladi Srbije, što je itekako važna poruka za Hrvate u Srbiji.

Prethodno danas, premijerka Srbije Ana Brnabić sastala se sa hrvatskim kolegom te se upisala u zlatnu knjigu.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike