Dačić: Pritisak međunarodne zajednice od ključnog značaja za formiranje ZSO!

20.04.2023

17:43

0

Dačić je naveo da je prošlo 10 godina od potpisivanja Briselskog sporazuma, koji je za sada "mrtvo slovo na papiru"

Dačić: Pritisak međunarodne zajednice od ključnog značaja za formiranje ZSO!
Ivica Dačić - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić je, posle sastanka u Parizu sa šeficom francuske diplomatije Katrin Kolona, izjavio da bi pritisak međunarodne zajednice bio od odlučujućeg značaja kako bi se vlasti u Prištini naterale da ispune svoje obaveze i formiraju Zajednicu srpskih opština.

Sve ostalo bi, kaže Dačić, bilo nagrađivanje Prištine - vizna liberalizacija, ili početak procedure za članstvo u Savetu Evrope. On je stavove Srbije po pitanju situacije na Kosovu i Metohiji preneo i ministarki spoljnih poslova Francuske.

- Kolona je rekla da se nadaju, a mislim da ne bi bilo dobro samo da se nadaju, jer mi smo se nadali 10 godina unazad, da nateraju Prištinu da sprovede formiranje Zajednice srpskih opština i da to bude jedan doprinos normalizaciji naših odnosa - istakao je Dačić.

Naveo je da je prošlo 10 godina od potpisivanja Briselskog sporazuma, koji je za sada "mrtvo slovo na papiru".

- Srbija je razočarana time što potpis Ketrin Ešton na taj dokument ništa nije značio i da ćemo vrlo brzo biti suočeni sa odgovorom, a naročito posle tog 2. maja i susreta na visokom nivou u Briselu, da li Kurti zaista želi da se formira Zajednica srpskih opština. Naše mišljenje je da on to ne želi i da želi da protera Srbe sa Kosova i Metohije - istakao je Dačić.

On je dodao da je ministarka Kolona obećala da će doći u Srbiju, kao i da Francuska podržava da ceo Zapadni Balkan bude deo Evropske unije.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike