Dačić: Ne želimo da opet uđemo u period neizvesnosti i da se opet čeka godinama na formiranje ZSO

19.04.2023

15:38

0

Šef srpske diplomatije je istakao da je jako važno da svi u Evropi i svetu razumeju zašto Srbija traži da formiranje ZSO bude prvi korak

Dačić:  Ne želimo da opet uđemo u period neizvesnosti i da  se opet čeka godinama na formiranje ZSO
Ivica Dačić - Copyright Tanjug/Rade Prelić

Ministar spoljnjnih poslova Ivica Dačić rekao je danas da Srbija traži da formiranje Zajednica srpskih opština (ZSO) bude prvi korak, odlučujući i opredeljujući uslov za implementaciju Evropskog predloga za normalizaciju odnosa Beograda i Pritine.

Dačić je, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa šefom diplomatije Švedske Tobijasom Bilstremom, podsetio da je od potpisivanja Briselskog sporazuma, u kojem je prvi put dogovoreno formiranje ZSO, proteklo tačno 10 godina.

 - Danas je 10 godina od potpisivanja Briselskog sporazuma, koji sam tada ja potpisao kao predsednik Vlade. Deset godina nakon toga, ono što je bila prva tačka u Briselskom sporazumu, ZSO, pod velikim je znakom pitanja", rekao je Dačić. 

Šef srpske diplomatije je istakao da je jako važno da svi u Evropi i svetu razumeju zašto Srbija traži da formiranje ZSO bude prvi korak i odlučujući i opredeljujući uslov za implementaciju ovog dogovora.

- Mi ne  želimo da opet uđemo u period neizvesnosti i da  se opet čeka godinama na formiranje ZSO, rekao je Dačić.

Naglasio je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji se ranije danas sastao sa Bilstremom, upoznao ministra spoljnjih poslova Švedske o svim očekivanjima Srbije kada je u pitanju situacija na KiM

- Ono što mislim da je bitno i nesporno je da ćemo mi nastaviti sa reformama za članstvo Srbije u EU. Mislim da je to neupitno sa naše strane, da je u interesu Srbije da primenjuje standarde EU kad je reč o ljudskim pravima, slobodama, demokratiji, reformi u raznim oblastima društva uključujući naravno i sistem vladavine prava, medijske slobode i drugo, istakao je Dačić.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike