Prijem tzv. Kosova u Savet Evrope neće biti na dnevnom redu u Strazburu

18.04.2023

16:00 >> 16:30

0

O zahtevu Prištine bi se raspravljalo na 10. godišnjicu Briselskog sporazuma i deceniju čekanja na formiranje ZSO

Prijem tzv. Kosova u Savet Evrope neće biti na dnevnom redu u Strazburu
Savet Evrope, arhiva - Copyright AP Photo/Jean-Francois Badias

Zahtev tzv. Kosova za prijem u Savet Evrope neće se sutra naći na dnevnom redu sednice Komiteta ministara ove organizacije, potvrdio je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić

- Činjenica da neko o tome priča, kao i o viznoj liberalizaciji, u danima kada se obeležava 10 godina od potpisivanja Briselskog sporazuma, iz kog oni ništa nisu sproveli, predstavlja jedan akt velikog licemerja i bezobrazluka prema Republici Srbiji - poručio je Dačić u izjavi novinarima u Strazburu, gde prisustvuje obeležavanju 20 godina članstva Srbije u SE.

Na tome da se pitanje članstva tzv. Kosova u SE nađe pred Komitetom ministara najviše je insistirala Nemačka, koja navodno traži i vanrednu sednicu Komiteta ministara na kojoj bi se raspravljalo o ovom pitanju i to već za 21. april. 

Dačić je potvrdio ipak da je neizvesno kada će i da li će se to pitanje naći na dnevnom redu dok neke zemlje, predvođene Nemačkom, smatraju da to hitno treba da bude urađeno.

- Tek kada se bude formirala Zajednica srpskih opština, može da se razgovara o nečem drugom - rekao je Dačić i podsetio da se Priština na to obavezala pre 10 godina.

Tanjug/Rade Prelić
 

On je naveo da će u maju početi razgovori na visokom nivou na temu formiranja ZSO i upitao "kako neko može da predlaže članstvo u Savetu Evrope, a da još nisu počeli razgovori o tački broj jedan nekog sporazuma".

- Izneli smo naše mišljenje, ali da li će i koliko ono biti uvaženo, a pre svega od strane Nemačke, videćemo u narednom periodu - naveo je Dačić i dodao da Priština računa da ima obezbeđenu većinu, međutim, veliki broj zemalja koji je priznao nezavisnost tzv. Kosova, smatra da sada nije trenutak da se razgovara o članstvu u Savetu Evrope.

- Izvesno je da to neće i ne može biti na sednici jer se ne nalazi na dnevnom redu i nije pripremljen materijal za tu tačku - rekao je Dačić.

Kako danas gleda na potpisivanje Briselskog sporazuma?

Na pitanje novinara kako danas gleda na potpisivanje Briselskog sporazuma, Dačić je odgovorio da je tim činom Srbija pokazala da veruje da međunarodna zajednica stoji iza dijaloga koji organizuje.

Tanjug/AP Photo/Jean-Francois Badias
 

- Sporazum nije suprotan našim nacionalnim i državnim interesima. On ne znači nikakvo priznanje - poručio je ministar i naglasio da se u potpisanom sporazumu ne spominje nikakvo članstvo u međunarodnim organizacijama, već da obe strane mogu da se, u načelu, bave evrospkim integracijama.

- Taj sporazum je doneo mogućnost formiranja Zajednice srpskih opština. Da je to beznačajno, verovatno bi Albanci to odavno formirali. To jeste ključno i važno i zato mislim da, sa pravom, govorimo da formiranje ZSO mora da bude tačka broj jedan - podvukao je Dačić.

Naglasio je da se nekome žuri, ali Srbija želi da izbegne još jednu prevaru.

Printscreen/Kosovonline
 

- Albanci su prevarili i Evropsku uniju i nas i čitav svet. Zato mi to moramo da sprečimo i zato je tačka broj jedan formiranje Zajednice srpskih opština - poručio je ministar spoljnih poslova.

"Šalju poruku da Priština može da radi šta hoće"

Dačić je juče istakao da postoje informacije da će Komitet ministara Saveta Evrope otpočeti sutra proceduru prijema tzv. Kosova u tu instituciju i da, ako se to desi, on neće putovati danas u Strazbur, povodom 20 godina od prijema Srbije u Savet Evrope.

"Kakva je to poruka? To je poniženje i poruka da Priština može da radi šta hoće. Ako su te najave tačne ja svakako neću sutra otići u Strazbur", rekao je Dačić i dodao da "u Savet Evrope nikada nije primljeno nešto što nije država", poručio je juče Dačić.

On je dodao da Srbija neće dozvoliti da se njena "konstruktivnost posmatra kao slabost".

"Mi to nećemo dozvoliti. Zar da tzv. Kosovo 10 godina posle potpisivanja Briselskog sporazuma i odbacivanja obaveza da formira ZSO, treba da bude nagrađeno otpočinjanjem procedure za njihov prijem. To je takav faul, da je to neoprostivo", rekao je Dačić.

Kako saznaje Kosovo onlajn, Dačić je, s obzirom na to da se aplikacija tzv. Kosova neće naći na dnevnom redu Komiteta ministara SE danas otputovao u Strazbur.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Kosovo onlajn

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike