Na današnji dan osnovana je fašistička NDH: Iz Hrvatske je proterano 200.000 Srba, "za dom spremni" i danas budi jezu

10.04.2023

12:28

0

Pravoslavni Srbi koji nisu proterani, su prisilno prekrštavani ili su bili žrtve masovnih pokolja, zajedno sa Romima i Jevrejima

Na današnji dan osnovana je fašistička NDH: Iz Hrvatske je proterano 200.000 Srba, "za dom spremni" i danas budi jezu
Ante Pavelić i Slavko Kvaternik proglašavaju NDH 10. aprila 1941. godine - Copyright Profimedia

Na današnji dan pre 82 godine formirana je fašistička Nezavisna Država Hrvatska (NDH). Na čelu sa ustaškim poglavnikom Antom Pavelićem, bila je ratni saveznik nemačkog nacističkog vođe Adolfa Hitlera i fašističke Italije Benita Musolinija.

NDH je formalno u Zagrebu proglasio pripadnik ustaškog pokreta Slavko Kvaternik, a četiri sata kasnije, nakon što će od HS S-ovog lidera Vladka Mačeka dobiti izjavu kojom poziva na poslušnost novim vlastima, Kvaternik se oglasio na radiju i, između ostalog, poručio:
"Pozivam sve Hrvate, u kojem god mestu oni bili, a naročito sve oficire i podoficire, kao i pripadnike oružanih snaga i javne bezbednosti da drže najveći red i da svi smesta prijave komandi oružanih snaga u Zagrebu.... i da smesta polože zakletvu vernosti Nezavisnoj Državi Hrvatskoj i njenom poglavniku....Bog i Hrvati! Za dom spremni!", uskliknuo je Kvaternik.

Profimedia
 

 

Po uzoru na Hitlerov Treći Rajh, vlasti u NDH su u maju i junu 1941. godine donele niz rasnih zakonskih odredbi koje su bile usmerene protiv Jevreja i Roma. Program NDH, koji je formulisao Mile Budak, bio je da se Hrvatska "očisti" od Srba "ubijanjem jedne trećine, proterivanjem druge trećine i asimiliranjem preostale trećine".

Do jeseni 1941. u Srbiju je proterano oko 200.000 Srba. Pravoslavni Srbi su, sa blagoslovom Vatikana i Rimokatoličke crkve u NDH, prisilno prekrštavani, a najdrastičniji oblik terora nad Srbima, Jevrejima i Romima bili su masovni pokolji.

Ustaše su u danima koji su dolazili upadali u njihove stanove, redom ih iseljavali. Hapsili su viđenije Srbe u Zagrebu, a na red su odmah potom došli i Jevreji. Zabranjena je ćirilica, a Srbima ograničeno kretanje gradom od 21 čas do 6 ujutro. Ekspresno su posle uspostavljanja NDH zatvorene sve srpske organizacije, zabranjen je rad srpskim školama i vrtićima, a svi Srbi odmah su morali da predaju radio-aparate.

Imućni i ugledni Srbi odvedeni su u logor Kerestinec i u Jadovno gde su mnogi pogubljeni. Od tada teror nije stao, usledili su masakri Srba u Gudovcu kod Bjelovara, masovna prekrštavanja, ustaški pirovi po Baniji i Kordunu, Lici i Dalmaciji, pokolj u crkvi u Glini, Jasenovac. To što niko osim nacista i fašista nije priznao NDH Antu Pavelića nije mnogo brinulo.

 

 

Na teritoriji NDH su delovala 22 koncentraciona logora. Najpoznatije stratište bio je koncentracioni logor Jasenovac u kome je ubijeno na stotine hiljada ljudi. Na području NDH otvarani su i logori za decu - jedini takve vrste u Drugom svetskom ratu.

Samo u Jasenovcu usmrćeno je više stotina hiljada ljudi. Ta najveća “fabrika” smrti u Drugom svetskom ratu na Balkanu bila je “otvorena” od leta 1941. do kraja aprila 1945.

U njoj su ljudi ubijani na najmonstruoznije načine, a užasi su bili takve prirode da su izazivali negodovanje i kod tadašnjih mentora NDH – nemačkih nacista.

Ova fašistička država osnovana je na delu okupirane Kraljevine Jugoslavije i ostala je zabeležena u istoriji po zverstvima i genocidu nad Srbima, Jevrejima, Romima, kao i protivnicma ustaškog režima drugih nacionalnosti.

Ugledni hrvatski umetnik, koreograf svetskog glasa Milko Šparenblek, koga zovu i "hodajućom enciklopedijom" pre par godina je ispričao  "kako je odmah po uspostavi NDH gledao po Zagrebu obešene ljude":

"Ustaše su bile gore od Nemaca", rekao je tada Šparenblek.

Profimedia
Franjo Tuđman

 

Mnogo godina posle uspostavljanja NDH bivši hrvatski predsednik Franjo Tuđman izjavio je da "NDH nije bila samo kvislinška tvorevina i fašistički zločin nego je predstavljala i izraz težnji hrvatskog naroda za samostalnošću". Osokolilo je to NDH nostalgičare da obeležavaju 10. april, pa se na stadionima i danas čuje "živela NDH, ubij Srbina".

Hrvatska vlada do danas nije uspela da se uhvati u koštac i zabrani isticanje fašističkih simbola i uzvikivanje u javnosti ustaškog pokliča "za dom spremni". To i prema novom predlogu zakona ostaje samo prekršaj, ne i krivično delo, s tim da su kazne značajno uvećane i, prema predlogu, dosežu do čak 4.000 evra.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike