Tužilac: Zastrašivanje svedoka na Kosovu i dalje traje, zato se ovaj sud nalazi u Hagu

03.04.2023

12:42

0

Pred Specijalizovanim većima Kosova počelo suđenje bivšim liderima tzv. OVK Hašimu Tačiju, Kadriju Veseljiju, Jakupu Krasnićiju i Redžepu Seljimiju

Tužilac: Zastrašivanje svedoka na Kosovu i dalje traje, zato se ovaj sud nalazi u Hagu
suđenje liderima OVK - Copyright scp-ks.org

Uvodnim izlaganjem Tužilaštva danas je pred Specijalizovanim većima Kosova počelo suđenje bivšim liderima takozvane OVK Hašimu Tačiju, Kadriju Veseljiju, Jakupu Krasnićiju i Redžepu Seljimiju.

Specijalni tužilac Aleks Vajting istakao je da je jedan od izazova u postupku protiv Tačija, Veseljija, Krasnićija i Seljimija pred Specijalnim sudom u Hagu, atmosfera zastrašivanja svedoka na Kosovu.

„Ona je prava, stvarna i jako rasprostranjena i to je jedan od razloga zašto se ovaj sud nalazi u Hagu i zašto je u svojim presudama i odlukama sud konstantovao da se to zastrašivanje nastavilo do današnjeg dana“, kazao je on.

Nema sumnje, ocenjuje tužilac, da će ta atmosfera uticati na delove ovog suđenja.

„Potrebna je hrabrost da svedoci ovde svedoče i videćemo da će nekada svedoci koji su pozvani da svedoče neće hteti ovom sudu da kažu šta znaju, zbog straha od onoga šta će se desiti njima ili njihovim porodicama, uključujući i to da će ih neko obeležiti kao kolaboracionistu ili izdajicu zato što sarađuju sa ovom institucijom“, kazao je on.

Tužilac je kazao da će Sud odlučiti kako strah utiče iznošenje dokaza na suđenju.

„Teret dokazivanja leži na Tužilaštvu i u tome se slažemo sa odbranom", rekao je tužilac.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Kosovo onlajn

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike