Izrečena prva žalbena presuda Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju

02.02.2023

15:37

0

Autor: I.K.

Prvostepena presuda izrečena je 18. maja 2022. godine

Izrečena prva žalbena presuda Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju
Haradinaj i Gucati - Copyright scp-ks.org

Panel Apelacionog suda, u predmetu Specijalizovani tužilac protiv Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja, danas je doneo prvu žalbenu presudu Specijalizovanih veća Kosova.

Panel Apelacionog suda potvrdio je odluku o krivici Gucatija i Haradinaja za zastrašivanje u toku krivičnog postupka (treća tačka optužnice), povredu tajnosti postupka neovlašćenim otkrivanjem tajnih informacija obelodanjenih u zvaničnom postupku (peta tačka optužnice) i povredu tajnosti postupka neovlašćenim otkrivanjem identiteta i ličnih podataka zaštićenih svedoka (šesta tačka optužnice).

Pored toga, panel Apelacionog suda je, uz suprotno mišljenje sudije Ambosa, potvrdio i odluku o krivici Gucatija i Haradinaja za ometanje službenog lica u vršenju službene dužnosti putem ozbiljnih pretnji (prva tačka optužnice).

Panel Apelacionog suda poništio je zaključak pretresnog panela o ometanju službenog lica u vršenju službene dužnosti učestvovanjem u zajedničkom delovanju grupe (druga tačka optužnice) i po toj tački oslobodio Gucatija i Haradinaja krivice.

Na osnovu tih zaključaka, panel Apelacionog suda je, većinskom odlukom, Gucatiju i Haradinaju kaznu od četiri i po godine zatvora, koju je odredio pretresni panel umanjio na četiri godine i tri meseca zatvora, u koju se uračunava vreme provedeno u pritvoru. Panel Apelacionog suda je za obojicu optuženih potvrdio i dodatnu kaznu u iznosu od po sto evra.

“U izvršavanju zadatka poverenog Specijalizovanim većima osnovna pretpostavka je da osobe koje dolaze da svedoče, i to vrlo često o traumatičnim ili teškim doživljajima, mogu da dođu i svedoče bez straha. Zaštita svedoka od zastrašivanja i opasnosti čini same temelje svakog sistema krivičnog pravosuđa, pa i Specijalizovanih veća. Pitanje koje se upravo i razmatra u ovom predmetu jeste valjano vršenje pravosuđa, integritet i sigurnost sudskih postupaka 

i bezbednost", naveo je panel Apelacionog suda prilikom izricanja presude.

Kako se navodi u žalbenoj presudi, 25. i 26. septembra 2020. Gucati i Haradinaj uhapšeni su u Prištini i prebačeni u pritvorski objekat Specijalizovanih veća Kosova. Prvobitna optužnica protiv njih potvrđena je 11. decembra 2020. 

Optužnica ih tereti, između ostalog, i za to da su najmanje od 7. do 25. septembra 2020. na tri konferencije za štampu i tokom drugih javno emitovanih događaja, kao i daljom distribucijom 
materijala, neovlašćeno otkrili informacije zaštićene Zakonom o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu, među kojima su bili i podaci na osnovu kojih bi se mogao utvrditi identitet pojedinih (potencijalnih) svedoka.

Pored toga Gucati i Haradinaj iznosili su i uvredljive komentare i optužbe na račun (potencijalnih) svedoka i u više navrata ponavljali nameru da ometaju rad Specijalizovanih veća Kosova.

Prvostepena presuda izrečena je 18. maja 2022.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike