Optužen za proizvoljno lišavanje slobode, surovo postupanje, mučenje i ubistvo: Zakazan početak suđenja Pjeteru Šalji

10.02.2023

14:32

0

Autor: I.K.

U četiri tačke optužnice, Šalja se, po osnovu individualne krivične odgovornosti, tereti za ratne zločine

Optužen za proizvoljno lišavanje slobode, surovo postupanje, mučenje i ubistvo: Zakazan početak suđenja Pjeteru Šalji
Pjetr šalja3 - Copyright scp-ks.org

Početak suđenja Pjeteru Šalji, pred Specijalizovanim većima Kosova, zakazan je 21. februar. Uvodna izlaganja će se nastaviti 22. februara.

Kako se navodi u saopštenju, predsedavajući sudija će nakon proglašenja početka suđenja, naložiti da se optuženom pročitaju optužbe, obavestiti ga o određenim pravima i obavezama, pitati da li je razumeo optužnicu i da li želi da potvrdi svoje ranije izjašnjenje da nije kriv. Nakon toga će Specijalizovano tužilaštvo, zastupnik žrtava i odbrana imati svako po dva sata za uvodno izlaganje.

U četiri tačke optužnice, Šalja se, po osnovu individualne krivične odgovornosti, tereti za ratne zločine: proizvoljno lišavanje slobode, surovo postupanje, mučenje, i ubistvo. Kako se navodi u optužnici, krivična dela su izvršena između 17. maja 1999. i 5. juna 1999. nad licima zatvorenim u fabrici metala u Kukešu u Albaniji, koju je koristila OVK.

Prvobitna optužnica protiv Pjetera Šalje potvrđena je 12. juna 2020. a korigovana potvrđena optužnica zavedena je 1. novembra 2021. Šalja je uhapšen u Belgiji 16. marta 2021. i doveden u pritvorski objekat Specijalizovanih veća 15. aprila 2021.

Njegovo prvo pristupanje sudu održano je 19. aprila 2021. pred sudijom za prethodni postupak  Nikolom Gijuom. Izjasnio se da nije kriv ni po jednoj tački optužnice.

Za sada je osam osoba dobilo status žrtve koja učestvuje u postupku. Prijavljivanje za dobijanje  statusa žrtve koja učestvuje u postupku i dalje je u toku. Lica koja mogu da dokažu da su pretrpela telesnu, duševnu ili materijalnu štetu kao neposrednu posledicu krivičnog dela navedenog u korigovanoj potvrđenoj optužnici još mogu da se prijave za učešće u postupku. To mogu da budu lica koja su neposredno pretrpela štetu, kao i lica koja su posredno pretrpela štetu jer su, na primer, bila u bliskom ličnom odnosu sa direktnom žrtvom koja je lišena života ili pretrpela povredu.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike