Specijalci su srce i duša naše vojske! Autorski tekst ministra Vučevića: Što je vojska jača, to smo dalje od sukoba i ratova!

26.03.2023

10:26

0

Posle decenije poniranja, nemara, sistemskog uništavanja od 2000, nošenje uniforme Vojske Srbije ponovo su postale privilegija i čast

Specijalci su srce i duša naše vojske! Autorski tekst ministra Vučevića: Što je vojska jača, to smo dalje od sukoba i ratova!
Copyright Tanjug/Ministarstvo odbrane/Vojska Srbije

"Život je večita borba. Ko sme, taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred". Ove reči čuvenog vojvode Živojina Mišića, jednog od najvećih heroja u srpskoj istoriji, njegova mudrost, hrabrost, patriotizam žive u nama i posle više od veka. Istorija nas uči da pamtimo, da ne zaboravljamo da se sećamo.

Posle decenije poniranja, nemara, sistemskog uništavanja od 2000, nošenje uniforme Vojske Srbije ponovo su postale privilegija i čast.

Jaku i snažnu državu uvek prati jaka vojska. Zato je naš vrhovni komandant, predsednik republike Aleksandar Vučić, baš na Sretenje doneo odluku o raspisivanju konkursa za prijem 5.000 specijalaca u Vojsku Srbije.

Potrebni su nam mladi ljudi koji vole svoju otadžbinu i koji će nositi uniformu na ponos vojske, sebe, svojih porodica i svih građana.

Što je bolje vojska obučena, opremljena, zadovoljnija i snažnija, time smo dalje od sukoba i ratova. Kada ste slabi i ranjivi, lakši ste plen.

Specijalne jedinice neizostavan su deo vojske svake moderne države. Njih čine najobučeniji i najbolje opremljeni vojnici koji obavljaju različite zadatke, često i one van okvira klasičnih operacija.

Tanjug/Ministarstvo odbrane/Vojska Srbije
 

POTREBNA SLOGA

U situacijama kada je potrebna brza i precizna akcija, specijalne jedinice su tu da obezbede sigurnost i stabilnost naše države. Njihova hrabrost i posvećenost zaštiti naših građana i teritorije mnogo puta su dokazivani.

Srbija ima dugu tradiciju u stvaranju i razvijanju specijalnih jedinica u svojoj vojsci.
One su srce i duša naše vojske. Njihovi pripadnici predstavljaju najbolje od najboljih, profesionalce s visokim nivoom obučenosti, stručnosti i osposobljenosti. To je elita elite, udarna pesnica otadžbine.

Vojska Srbije će i dalje nabavljati najsavremniju opremu, a za to su nam potrebni ljudi.
Nastavićemo da se naoružavamo, da branimo svoje nebo, svoju teritoriju i državu, ne želeći nikakve sukobe s bilo kim, već da sve potencijalne nesporazume i otvorena pitanja rešavamo političkim razgovorima, za stolom, čuvajući mir, svesni da naša bezbednost zavisi od nas.

Trenutak u kom se nalazimo treba da iskoristimo za dalje jačanje naše države i bolje uslove za život naših građana. Moramo da radimo, pravimo nove stvari i budemo složni po ključnim nacionalnim pitanjima, da ne podmećemo jedni drugima nogu kada imamo protivnika ispred sebe.

Tanjug/Ministarstvo odbrane/Vojska Srbije
 

ODLIČNI USLOVI

Naša obaveza je da osiguramo da naši vojnici dobiju najbolju moguću profesionalnu obuku i opremu da bi bili u stanju da se nose sa svim izazovima s kojima mogu da se suoče.

Moramo obezbediti da naši vojnici budu adekvatno plaćeni i da imaju pristojne uslove života.

Zato je planirano da njihova početna plata bude 220.000 dinara, ali s ostalim dodacima ona može da ide i do 300.000 dinara. Pri tome, oni imaju beneficirani radni staž od 50 odsto jer na 12 meseci radnog staža dobijaju 18. Takođe, imaju mogućnost kupovine stanova po povlašćenim cenama, poseban sistem zdravstvene zaštite i mnoge druge pogodnosti.

Od 1. januara pripadnicima VS povećana je plata 25 odsto. I to je ubedljivo najveće povećanje u celom javnom sektoru.

Naše specijalne jedinice ne bi trebalo da budu izolovane od ostatka naših snaga bezbednosti. One bi trebalo da budu integrisane u širi vojni sistem i da imaju pristup najnovijim, savremenim tehnologijama.

Prijem u specijalne jedinice Vojske Srbije predstavlja veliku čast i izazov za svakog kandidata koji želi da postane njihov deo i jedan je od najzahtevnijih i najprestižnijih procesa selekcije u vojnoj oblasti.

Tanjug/Ministarstvo odbrane/Vojska Srbije
 

IDEMO NAPRED!

Zato još jednom pozivam sve mlade momke i devojke do 30 godina kojima je Srbija u srcu, bez obzira na to da li su odslužili vojni rok, da se prijave i postanu deo najelitnijih jedinica u sastavu naše vojske i služe svojoj domovini Srbiji. 

Da učimo iz prošlosti, da ne ponavljamo greške i da našim budućim generacijama, ostavimo zemlju koja će biti uspešna, snažna, ekonomski jaka jer samo tako možemo napred.

Neka živi naša dična vojska! Živela Srbija!

Tanjug/Ministarstvo odbrane/Vojska Srbije
 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Republika

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike