EU pozdravlja dogovor iz Ohrida, poziva Beograd i Prištinu na brzo ispunjenje obaveza

23.03.2023

10:15

0

Nacrt zaključaka pripremio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel

EU pozdravlja dogovor iz Ohrida, poziva Beograd i Prištinu na brzo ispunjenje obaveza
Šarl Mišel - Copyright Instagram/buducnostsrbijeav

Evropski savet podržaće, na samitu u Briselu koji se održava danas i sutra, dogovor Beograda i Prištine postignut u Ohridu o Implementacionom aneksu sporazuma o normalizaciji odnosa i pozvaće obe strane da "brzo i u dobroj veri" ispune obaveze, navodi se u nacrtu zaključaka samita EU u koji je Tanjug imao uvid.

Nacrt zaključaka pripremio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, u bliskoj saradnji sa članom Evropskog saveta koji predstavlja državu članicu koja ima šestomesečno predsedavanje Savetom i sa predsednikom Evropske komisije.

"Evropski savet pozdravlja sporazum postignut u dijalogu pod okriljem EU o Implementacionom aneksu Sporazuma na putu ka normalizaciji odnosa Kosova* i Srbije i poziva obe strane da brzo i u dobroj veri implementiraju svoje obaveze", navodi se u nacrtu zaključaka samita EU.

U dokumentu, koji ima 27 tačaka, dijalogu Beograda i Prištine posvećena je tačka 25, u delu koji se odnosi na "Ostala pitanja", a posvećen je spoljnim odnosima EU.

Prvih 12 tačaka dokumenta odnosi se na Ukrajinu i ističe da Evropski savet ponavlja svoju odlučnu osudu "ruskog agresorskog rata protiv Ukrajine", koji predstavlja kršenje Povelje UN, i podseća na nepokolebljivu podršku Evropske unije nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine u okviru njenih međunarodno priznatih granica i njeno inherentno pravo na samoodbrana od ruske agresije.

Bonus video:

TANJUG

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike