Kurti kao Pinokio: Akcija SDP protiv formiranja Zajednice srpskih opština

22.03.2023

10:30

0

Autor: I.K.

Aktivisti SDP juče su gađali tortom i milkšejkom Besnika Bisljimija

Kurti kao Pinokio: Akcija SDP protiv formiranja Zajednice srpskih opština
plakat koji poziva na protest protiv Kurtija - Copyright Youtube /Kosovapress printscreen

Aktivisti Socijaldemokratske partije Kosova održali su performans na mostu u Prištini, upućujući na taj način kritiku na dogovor Beograda i Prištine postignut u Ohridu, prenosi Kosovo onlajn.

Oni su postavili transparent sa likom premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Krtija koji je prikazan kao književni lik Pinokio, sa izduženim nosem. Ispod karikature je napisano "Protiv sporazuma, protiv prevare“.

Zameraju mu, pre svega, što je preuzeo obavezu da formira Zajednicu srpskih opština, što je regulisano još Briselskim sporazumom, potpisanim pre 10 godina.

-Najveće proteste je organizovao protiv ZSO, a ovo što se danas dešava je prihvatanje svih sporazuma kojima se protivio i prihvatanje ZSO“, poručuju iz SDP i najavljuju protest 25. marta.

Podsetimo, aktivisti SDP juče su gađali tortom i milkšejkom Besnika Bisljimija, Kurtijevog zamenika i glavnog pregovarača u dijalogu sa Beogradom, takođe zbog činjenice da je Priština preuzela obavezu da formira ZSO.

EU i SAD, dosadašnji partneri tzv. Kosova, čvrsto stoje iza stava da Zajednica srpskih opština mora da bude formirana jer je to međunarodna obaveza, te očekuju da sve preuzete obaveze sporazuma iz Ohrida budu ispunjene u što je moguće kraćem roku. 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić insistirao je na toj obavezi, koju Priština ne ispunjava punih 10 godina, kako bi pregovori bili nastavljeni.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike