Vučević: Utisak da je Srbija bila konstruktivniji partner u Ohridu

21.03.2023

17:54

0

Nije lako sve to što čujemo za nas ali dobro, moramo biti realni da razumemo koji je ambijent koji nas okružuje, između ostalog rekao je ministar odbrane

Vučević: Utisak da je Srbija bila konstruktivniji partner u Ohridu
Copyright Tanjug/Ministarstvo odbrane/Vojska Srbije

Ministar odbrane Miloš Vučević istakao je nakon Šuman Foruma EU u Briselu da je nakon razgovora u Ohridu, utisak da je Srbija bila više konstruktivni partner u Ohridu. 

- Mogu da kažem da ima pozitivnih pogleda nakon razgovora u Ohridu i da je pozicija Srbije nešto bolja.  Sa ljudima sa kojima sam ovde razgovarao, utisak je da je Srbija bila više konstruktivni partner u Ohridu. Ništa nije završeno ni potpisano ali se ide u normalizaciju srpsko-albanskih odnosa.

Vučević je imao susrete sa Davidom Mek Alisterom koji je predsednik Komiteta za spoljne poslove Evropskog parlamenta, zatim sa ministrima odbrane Bugarske, BiH, Crne Gore, i sa komesarom Varhejijem.  

- Nije lako sve to što čujemo za nas ali dobro, moramo biti realni da razumemo koji je ambijent koji nas okružuje.

Instagram printscreen/milosvucevic_odbrana
Miloš Vučević na Šuman forumu

On je naveo da je fokus Šuman Foruma bio na ratu u Ukrajini i dalje podrške EU i NATO pakta Ukrajini. 

- I svakako sve ono što može da predstavlja opasnost za Evropsku uniju.

On kaže da ne očekuje da će uskoro da se prekine rat.

- Velika igra velikih igrača. Mogu da kažem da ne sluti na mir skoro. Naša ključna uloga je da preživimo sve ovo. U ratu velikih, mali najčešće stradaju, to smo istorijski više puta iskusili. Naravno nama je za nijansu komplikovanija situacija imajući u vidu Kosovo i Metohiju. Mi kao zemlja kandidat za članstvo, vojno neutralna država sa problemima Kosova i Metohije. Nije ista primena aršina kao što je narativ oko Ukrajine. Gde se insistira na nepovredivosti granica, suverenitetu međunarodno priznate države. Sa čim Srbija nema nikakav problem. Naprotiv. Sa druge strane, nama se ne priznaje i ne prihvata takva pozicija.

Na pitanje da komentariše izložbu o Alojzu Stepincu koju je hrvatska poslanica organizovala u Evropskom parlamentu, Vučević kaže da „to nije dobro ni za Evropu".

- To je sve za nas, i kao država i kao narod, veoma frustrirajuće. U srcu Evrope gde se govori o demokratiji o borbi za slobodu i ravnopravnost, imate izložbu posvećenu vikaru nezavisne države Hrvatske kao ratnom zločincu. Svi slušamo da se treba osuditi svaki zločin, da treba kazniti one koji su osumnjičeni ili počinioci sličnih krivičnih dela i istovremeno na istom mestu imamo izložbu posvećenu nekome ko je zvanični pravosnažno osuđen kao ratni zločinac. Čuli smo različita mišljenja od toga da ne možete da sprečite nekog poslanika da organizuje izložbu, da je to u malom prostoru. To nije prijatno i mislim da je šamar za celu Evropu. Izložba nekome ko je bio duhovni predvodnik genocidne i nacističke države kao što je bila nezavisna država Hrvatska. To nije dobro ni za Evropu, a ako Evropa prihvata takve sadržaje onda sam i za Evropu zabrinut.

Očekuje se realizacija bilateralnih susreta na nivou ministara odbrane

- Sastao sam se danas, na marginama "Šuman Foruma" sa ministrom odbrane Bosne i Hercegovine Zukanom Helezom i rukovodiocem radom Ministarstva odbrane i ministrom unutrašnjih poslova Crne Gore Filipom Adžićem.

Dosadašnju saradnju u oblasti odbrane karakteriše pozitivan trend a Ministarstvo odbrane Republike Srbije zainteresovano je za njeno dalje unapređenje.

 

 

U cilju daljeg jačanja saradnje u narednom periodu očekuje se realizacija bilateralnih susreta na nivou ministara odbrane - saopštio je ministar Vučević.

BONUS VIDEO:

Tanjug

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike