Ministar odbrane na "Šuman forumu" u Briselu: Evo koje sve zemlje su članice i koja je Vučevićeva poruka

21.03.2023

10:52

0

Ministar Vučević učestvovaće u više sesija na kojima će biti razmatrana pitanja u vezi sa aktuelnom bezbednosnom situacijom u svetu

Ministar odbrane na "Šuman forumu" u Briselu: Evo koje sve zemlje su članice i koja je Vučevićeva poruka
Copyright Instagram printscreen/milosvucevic_odbrana

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević, na poziv visokog predstavnika Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borelja, učestvuje danas na prvom "Šuman forumu" posvećenom partnerstvima u oblasti bezbednosti i odbrane koji se održava u Briselu.

Instagram printscreen/milosvucevic_odbrana
 

Ministar Vučević učestvovaće u više sesija na kojima će biti razmatrana pitanja u vezi sa aktuelnom bezbednosnom situacijom u svetu, najnovijim pretnjama i izazovima i njihovim posledicama na globalnom nivou, zatim uspostavljanja novih partnerstava i jačanje međunarodne saradnje, kao i na sesiji u vezi sa odgovorom na krize.

Tokom održavanja Foruma, ministar Vučević imaće i više bilateralnih sastanaka.

Ovogodišnji, prvi "Šuman forum" okuplja prvenstveno ministre odbrane iz 45 partnerskih zemalja i 27 država članica EU, kao i međunarodne i regionalne organizacije sa kojima EU sarađuje po pitanjima bezbednosti i odbrane.

Cilj foruma, koji će se održavati svake druge godine, je da okupi ministre odbrane država članica ЕU i partnerskih zemalja, kao i predstavnike ključnih međunarodnih i regionalnih organizacija, odnosno civilnog sektora i akademske zajednice u cilju održavanja dijaloga na visokom nivou u vezi sa međunarodnom bezbednošću i odbrambenim pitanjima.

Partnerstvo Republike Srbije i Еvropske unije u oblasti bezbednosti i odbrane traje već više od jedne decenije i ogleda se prvenstveno kroz doprinos vojnim operacijama i misijama ЕU. Poziv za učešće na ovom važnom forumu pokazatelj je da je Republika Srbija prepoznata kao jedan od značajnijih partnera Еvropske unije u oblasti bezbednosti i odbrane.

Učešće na "Šuman forumu" prilika je da se razmene iskustva i mišljenja sa ministrima odbrane država članica ЕU, visokim zvaničnicima institucija ЕU, ali i predstavnicima drugih partnerskih država i međunarodnih organizacija, sa kojima Republika Srbija zajedno učestvuje na zadacima očuvanja stabilnosti i mira u svetu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: nsuzivo

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike