Vučić se sastao sa Tajanijem: Ponosan sam i privilegovan što zajedno organizujemo Forum

21.03.2023

07:44 >> 10:50

0

Na forumu učestvuje 246 kompanija iz Srbije i 149 iz Italije

Vučić se sastao sa Tajanijem: Ponosan sam i privilegovan što zajedno organizujemo Forum
Tajani i Vučić - Copyright Instagram/buducnostsrbijeav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa potpredsednikom Saveta ministara i ministrom spoljnih poslova i međunarodne saradnje Italije Antonijem Tajanijem.

Vučić mu je zahvalio na prijateljstvu i ličnom angažmanu da tradicionalno dobri prijateljski i strateški partnerski odnosi dve zemlje budu podignuti na još viši nivo.

-Ponosan sam i privilegovan što sam danas Vaš domaćin i što zajedno organizujemo Forum za poslovnu i naučnu saradnju Srbije i Italije", istakao je Vučić.

"Hvala Vam na prijateljstvu ministre Antonio Tajani i ličnom angažmanu da tradicionalno dobre prijateljske i strateške partnerske odnose dve zemlje podignemo na još viši nivo", napisao je Vučić na Instagramu buducnostsrbijeav, uz fotografije sa sastanka. 

 

 

Posle sastanka u Palati ''Srbija'', dvojica zvaničnika učestvuju na Forumu za poslovnu i naučnu saradnju Srbije i Italije.

Predsednik Vučić izjavio je na otvaranju Foruma za poslovnu i naučnu saradnju Srbije i Italije, u prisustvu ministra Tajanija, da je Italija iskreni prijatelj Srbije i da nikada nije bila među zemljama koje su vršile teške pritiske na našu zemlju, već otvarala vrata saradnji. 

Tanjug/printscreen
predsednik Vučić se obraća na otvaranju foruma

 

"Za nas je Italija iskreni prijatelj, na Italiju smo uvek mogli da računamo i na našem evropskom putu i u saradnji po svim važnim i ne uvek lakim pitanjima. Italija nikada nije bila među onima zemljama koje su vršile teške pritiske na Srbju, već je bila tu da pomogne i odškrine vrata nekom dogovoru i daljem nastavku saradnjem, a ne sukobima ili problemima", istakao je Vučić.
Poručio je da su italijanski preduzetnici više nego dobrodošli u našu zemlju.

Vučić je istakao da je spoljnotrgovinska razmena dve zemlje dostigla prošle godine 4,6 milijarde evra.

"Molim sve italijanske kompanije da dođu u Srbiju", poručio je Vučić i dodao da nudimo siguran ambijent za ulaganja.

Forum organizuje Privredna komora Srbije (PKS) uz podršku italijanske agencije za trgovinu (ITA) i Ambasade Italije u SrbijI, a predsednik PKS Marko Čadež je rekao da nikada nije video ovako punu salu i da je ovo najveći bilateralni poslovni forum koji je komora organizivala u poslednjnoj deceniji.

Tanjug/Strahinja Aćimović
Tajani i Vučić na biznis forumu Srbija-Italija

 

Istakao je da je prisutno više od 250 naših i 150 italijanskih privrednika.

Zahvalio je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i potpredsedniku Saveta ministara i ministra spoljnih poslova i međunarodne saradnje Italije Antoniju Tajaniju što su ekonomiju stavili u prvi plan svoje agende.

Cilj održavanja ovog skupa jeste unapređenje ukupnih ekonomskih odnosa Srbije i Italije, proširenje saradnje na oblast visokih tehnologija zasnovanih na inovacijama i naučnim dostignućima kao i predstavljanje mogućnosti za nove investicije italijanskih kompanija u našoj zemlji.

Na forumu, kako je Tanjugu rečeno u PKS, učestuje 246 kompanija iz Srbije i 149 iz Italije, a zakazano je oko 400 bilateranih sastanaka.

 

Pre bilateralnih sastanaka srpskih i italijanskih privrednika planirano je potpisivanje više sporazuma, kao i održavanje tri okrugla stola i to Tehnološke inovacije: Zelena i energetske tranzicija, zatim Održiva poljoprivreda i Agri-tek i Infrastruktura, na kojima bi trebalo da učestvuju ministri rudarstva i energetike Dubravka Đedović, poljoprivrede Jelena Tanasković, zaštite životne sredine Irena Vujović, građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Gorana Vesića.
 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike