Borelj: U aneksu sporazuma jasno napisana obaveza Prištine da odmah napravi Zajednicu srpskih opština

20.03.2023

22:12

0

Posle sastanka šefova diplomatija Evropske unije, Borelj je istakao da je izvestio ministre o dogovoru postignutom u Ohridu, koji je, kaže, "temelj za normalizaciju odnosa između Srbije i Kosova"

Borelj: U aneksu sporazuma jasno napisana obaveza Prištine da odmah napravi Zajednicu srpskih opština
Žozep Borelj - Copyright AP Photo/Olivier Matthys

Visoki predstavnik za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borelj izjavio je večeras da je u aneksu sporazuma, dogovorenog u Ohridu, jasno napisano da se Priština obavezuje da odmah napravi Zajednicu srpskih opština.

Posle sastanka šefova diplomatija Evropske unije, Borelj je istakao da je izvestio ministre o dogovoru postignutom u Ohridu, koji je, kaže, "temelj za normalizaciju odnosa između Srbije i Kosova".

- Ovaj dogovor kreira novi status koji znači da u dijalogu više ne moramo da tražimo nadu, koji omogućava da ne budemo više u kriznoj atmosferi, nego da pređemo na primenu dogovora koji je bio prihvaćen 27 februara - rekao je Borelj na konferenciji za novinare.

Naveo je da su zemlje članice EU dale podršku i da sada počinje proces. Borelj je precizirao da je dogovor stupio na snagu kada je on dao izjavu u Ohridu. 

- Nema potpisivanja iz pravnih razloga, ali dve strane su se saglasile da je moja izjava bila prihvatanje sa njihove strane da ispune u celosti obaveze koje proizlaze iz dogovora i aneksa za primenu - istakao je Borelj. 

Visoki predstavnik je ponovio da će dogovorene odredbe biti sastavni deo EU puta Beograda i Prištine.

- Za Srbiju preko poglavlja 35 iz pregovaračkog okvira. Za Kosovo preko specijalne grupe za normalizaciju. To će biti konkretan i eksplicitan deo njihovog zalaganja na EU putu. Mi ćemo pažljivo da pratimo primenu ovih dogovora - rekao je Borelj.

Na pitanje novinara da li Srbija ima obavezu da primeni sve, uključujući član četiri koji predviđa da Srbija neće kočiti članstvo Prištine u međunarodnim organizacijama, Borelj je rekao da dogovor mora da bude primenjen i da će imati neku vrstu kalendara. 

- Ovaj kalendar traži od obe strane da svaka ispuni svoj deo. Ali ne može kuća da se gradi od krova. Treba da se počne preko najhitnijih stvari. Ima ih nekoliko koje su veoma, veoma hitne. U aneksu je jasno napisano da se Kosovo obavezuje da odmah napravi Zajednicu srpskih opština na severu Kosova. Mi ćemo da sledimo na koji će način strane ispuniti obaveze koje su sastavni deo njihovog puta ka Evropi - naglasio je Borelj.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike